Wat is een starterswoning?

Wat is een starterswoning?

Een starterswoning is een woning die bedoeld is voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen. Omdat woningen steeds duurder worden zijn starterswoningen er om het nog financieel bereikbaar te maken om een huis te kopen.

De maximale koopsom van een starterswoning ligt gelijk aan de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie. Deze bedraagt in 2023 €405,000 en als er energiebesparende voorzieningen worden genomen €429,000.

Kom ik in aanmerking voor een starterswoning?

Allereerst moet u zien of u in aanmerking komt voor een starterslening. Een starterslening is bedoeld om de prijs van de woning en de hypotheek te overbruggen. Dit betekent dat u dan meer kan lenen dan uw hypotheek om het toch mogelijk te maken om een huis te kopen. Voor meer informatie over de starterslening kunt u naar de website van de SVn gaan. Vaak hoeft u dan de rente van deze lening de eerste 3 jaar niet te betalen.

Ook is het mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen. Als u dit van plan bent is het vaak mogelijk om dit onder bepaalde voorwaarden te mee te financieren in de hypotheek. U mag dan nog 6% bovenop de hypotheek lenen.

Als de woning onder de €405,000 is kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Als u dit doet krijgt u korting op de rente, waardoor uw maandlasten lager zijn.

Voorwaarden van een starterswoning

Natuurlijk mag niet iedereen zomaar een starterswoning kopen. De voorwaarden van een starterswoning zijn:

  • De maximale koopsom is gelijk of minder dan de maximale dekking van de NHG
  • Het is de eerste woning die u koopt
  • U moet zelf in de woning wonen

Hoe vindt u de juiste starterswoning?

Koop een klushuis

Als je een beetje handig bent kan dit een goede optie zijn want mensen zijn minder geneigd om een huis te kopen die niet instap klaar is. Dit betekent dat er een stuk minder concurrentie is voor die woning en de prijs ligt meestal een heel stuk lager. Door de renovatie stijgt de woning meestal ook nog eens waarde waarvan u de overwaarde uiteindelijk kunt ontvangen wanneer u de woning verkoopt.

Zoek buiten de stad

U wilt misschien in een grotere stad wonen maar vaak kunt u al een goedkoper huis vinden in een omliggend dorp. Dit betekent dat u nog steeds dichtbij woont maar niet de hoofdprijs betaalt.

Koop een nieuwe woning

Als u niet direct een huis nodig heeft is het ook mogelijk om een nieuwe woning die nog niet gebouwd is te kopen. Deze zijn direct instap klaar en als deze niet te centraal ligt kunnen ze ook nog eens redelijk betaalbaar zijn. Wel verplichten gemeentes steeds vaker dat mensen minimaal 4 jaar in de woning blijven wonen.

Heeft u een starterswoning en wilt u deze verkopen?

Als u een paar jaar geleden een starterswoning heeft gekocht en u nu de stap wilt zetten om naar iets groters te gaan kunt u uw woning direct aan Zoons Vastgoed verkopen. Zo vermijdt u ook de makelaarskosten want u verkoopt de woning direct aan ons zonder tussenkomst van een makelaar. Lijkt u dit wat? raag dan direct een bod aan en dan nemen wij binnen een dag contact op met een passend bod.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief