Alles wat u moet weten over overdrachtsbelasting

Wanneer u in de markt bent voor de aankoop van een woning, komen hier veel kosten bij kijken. Onder deze kosten vallen ook de belastingen die bij de aankoop van een woning horen, zoals de overdrachtsbelasting, die wij in deze gids uitgebreid zullen behandelen. In deze gids leggen wij u uit wat overdrachtsbelasting is, welke percentages hiervoor worden gerekend en welke vrijstellingen en aftrekposten hiervoor bestaan.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een vorm van belasting die wordt geheven bij de overdracht van een onroerend goed (of andere onroerende zaken) aan een nieuwe eigenaar. Deze belasting dient betaald te worden zodra een woning wordt verkocht. Wanneer u een woning koopt of geschonken krijgt, moet u deze belasting dus betalen. Erft u een woning? Dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen én geen aangifte te doen, dit is een uitzondering die die belastingdienst hanteert.

De belastingdienst hanteert verschillende percentages voor overdrachtsbelasting, hierbij hangt het percentage af van de leeftijd van de koper, de aankoopprijs van de woning en het doel van de aankoop. Zo betalen personen t/m 35 jaar oud voor de aanschaf van een woning met een maximale waarde van €440.000 en met als doel eigen gebruik, sinds 2022 geen overdrachtsbelasting meer. Later in deze gids meer over de percentages.

Verschil tussen overdrachtsbelasting en onroerendezaakbelasting

Een veelgemaakte fout bij de aankoop van een woning is het door elkaar halen van de overdrachtsbelasting en de onroerendezaakbelasting, daarom leggen wij u op duidelijke wijze het verschil uit tussen de twee.

Overdrachtsbelasting is een vorm van belasting die u eenmalig aan de belastingdienst betaald bij de aankoop van een woning, dit is dus géén terugkerende vorm van belasting. Onroerendezaakbelasting is een vorm van belasting die u jaarlijks betaald aan uw gemeente, dit is dus wél een terugkerende vorm van belasting. De overdrachtsbelasting wordt berekend over de aankoopprijs van uw woning, terwijl de onroerendezaakbelasting wordt berekend over de WOZ-waarde van uw woning.

Het percentage van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van uw leeftijd, de aankoopprijs van de woning en het doel van de aankoop. Hierbij geldt wel; het percentage dat voor u geldt, geldt ook voor personen die dezelfde situatie als u hebben. Bij onroerendezaakbelasting ligt dit anders, het percentage wordt namelijk niet door de belastingdienst bepaald, maar door uw eigen gemeente. Op deze manier kan iedere gemeente zelf de percentages voor onroerendezaakbelasting bepalen, en kan dit percentage dus verschillen t.o.v. andere gemeenten.

Overdrachtsbelasting en percentages

Welk percentage overdrachtsbelasting u zult moeten betalen, is zoals eerder vermeld afhankelijk van uw situatie. De belastingdienst maakt eigenlijk onderscheid in vier verschillende situaties:

1. U koopt een woning voor maximaal €440.000, u bent van plan deze woning zelf te gaan bewonen (eigen gebruik) en u bent niet ouder dan 35 jaar oud. U betaalt géén overdrachtsbelasting. Het percentage is dus gesteld op 0%. Dit heeft te maken met de vrijstelling voor starters en doorstromers, die voldoen aan bepaalde eisen.

3. U koopt een woning boven €440.000, u bent van plan deze woning zelf te gaan bewonen en u bent niet ouder dan 35 jaar oud. U moet 2% overdrachtsbelasting betalen over de gehele aankoopprijs van de woning. Het is niet zo dat u over de eerste €440.000 geen belasting hoeft te betalen, u betaalt belasting over de gehele aankoopprijs. U moet dus wél overdrachtsbelasting betalen, dit heeft te maken met de aankoopprijs die hoger ligt dan €440.000.

3. U koopt een woning, u bent van plan deze woning zelf te gaan bewonen en u bent ouder dan 35 jaar oud. U moet 2% overdrachtsbelasting betalen over de aankoopprijs van de woning. Hierbij maakt het niet uit of de woning een bepaalde maximale waarde heeft, u moet hoe dan ook 2% overdrachtsbelasting betalen. U moet dus wél overdrachtsbelasting betalen, dit heeft te maken met uw leeftijd die hoger ligt dan 35 jaar oud.

4. U koopt een woning, u bent van plan deze woning niét zelf te gaan bewonen en gebruikt de woning bijvoorbeeld als investering. U moet 10,4% overdrachtsbelasting betalen over de aankoopprijs van de woning. Hierbij maken uw leeftijd en de aankoopprijs van de woning niet uit. U moet dus een hoog percentage overdrachtsbelasting betalen, dit heeft te maken met het soort gebruik van de woning (geen eigen gebruik).

Vrijstellingen

Er zijn een aantal vrijstellingen van overdrachtsbelasting, dit zijn de situaties:

1. U voldoet aan de eisen voor starters en doorstromers, zoals beschreven bij nummer 1 van de percentages.

2. U erft een woning.

3. U koopt een NSW-landgoed (niet veelvoorkomend).

Conclusie

Overdrachtsbelasting is een vorm van belasting die u liever niet betaalt, het kan namelijk een relatief grote kostenpost zijn bij de aanschaf van een woning. Afhankelijk van uw eigen leeftijd, soort gebruik en aankooprijs van de woning, is er misschien een vrijstelling waarvoor u in aanmerking komt. Als u op zoek bent naar een nieuwe woning, dan is het verstandig om deze vrijstellingen mee te nemen in uw keuze van een woning. Wij wensen u veel succes met uw zoektocht naar een nieuwe woning!

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief