Hoe werkt het kopen van een tweede huis?

Er zijn verschillende voordelen van het bezitten van een tweede woning. Als eerste kan het tweede huis worden gebruikt als vakantiehuis. Een plek voor u naar toe kan gaan zonder enige extra kosten te hoeven besteden aan accommodatie. U kunt het vakantiehuis ook verhuren als AirBnb om wat extra omzet te maken. Als de locatie van de tweede woning erg aantrekkelijk voor toeristen, kan het handig om de woning als AirBnb te verhuren. U kunt iemand anders inhuren die alles regelt om uw woning op AirBnb te zetten en zorgt voor het schoonmaken, onderhoud, et cetera.

Aan de andere kant zijn er ook nadelen verbonden aan het bezitten van een tweede woning. Als eerste zijn er kosten verboden met het onderhoud en verzekering van de woning. Vervolgens kan het ook leiden tot extra en verantwoordelijkheid, aangezien u nu moet zorgen voor de onderhoud, beveiliging van de woning en andere problemen die erbij komen kijken. Daarbij kosten het veel tijd om een tweede woning te beheren. U kunt hiervoor een vastgoed beheerder in huren alleen kost dat extra geld.

Het aankoopproces voor een tweede woning

Het proces voor een tweede woning is heel erg vergelijkend met het kopen van de eerste woning alleen heeft u een belasting genaamd overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die u betaalt als er een overdracht van een woning plaats vindt. Oftewel, persoon A koopt een huis van persoon B, dan betaalt persoon A een belasting van 2% over de aankoopprijs van de woning. Die 2% noemen wij ook wel overdrachtsbelasting. De andere stappen die komen kijken bij het aankopen van een tweede woning zijn erg vergelijkend met het kopen van de eerste woning. Zo zal er onderhandeling van de prijs komen, uitvoeren van inspectie en het afsluiten van de hypotheek. Het is erg essentieel om een makelaar te hebben die u goed begeleid naar het zoeken van een tweede woning die voldoet aan uw wensen.

Belastingen en verzekeringen voor een tweede woning

Het bezitten van een tweede woning brengt ook extra belasting- en verzekeringsverplichtingen met zich mee. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingwetten die van toepassing zijn op uw tweede woning en om ervoor te zorgen dat u de juiste verzekering hebt om uw woning en eigendommen te beschermen. Enkele van de belastingen en verzekeringen waar u rekening mee moet houden zijn:

 • Onroerendezaakbelasting
 • Inkomstenbelasting op huurinkomsten
 • Woningverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Overdrachtsbelasting

Het is belangrijk om deze kosten in uw budget op te nemen en om ervoor te zorgen dat u voldoende verzekerd bent voor alle mogelijke risico’s. Het kan namelijk zo zijn dat u hierdoor in schulden kan komen en om dat te voorkomen is het belangrijk dat u begrijpt welke belastingen en verzekeringen komen kijken bij het hebben van een tweede huis. Het is belangrijk dat het rendabel is om een tweede woning te hebben, vooral als u uw woning gaat verhuren. Met de nieuwe regeling en de box 3 kan het erg nadelig zijn of niet rendabel zijn om een tweede woning te hebben. Doe daarom goed onderzoek naar alle kosten en belastingen die komen kijken bij het hebben van een tweede woning.

U kunt ook uw tweede woning verkopen als het alleen maar nadelig is om uw woning te hebben. Wij, bij Zoons Vastgoed, kopen uw huis binnen 1 week en binnen 1 bezichtiging. Wilt u meer informatie over onze dienst, bel ons gerust of stuur ons een e-mail.
Telefoon: 085 00 44 210 E-mail: info@zoonsvastgoed.nl

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief