Beleggen in vastgoed; is het veilig?

Inleiding

U hebt het hoogstwaarschijnlijk wel eens gehoord; het creëren van een passief inkomen kan worden bereikt door te beleggen in vastgoed. Maar wat houdt dit nou precies in? Welke verschillende methodes bestaan er om te beleggen in vastgoed en welke risico’s en kosten komen hierbij kijken? Dit alles en meer leggen wij u in dit artikel uit!

Verschillen tussen actieve- en passieve inkomsten

Er bestaan twee verschillende soorten inkomsten; actieve inkomsten en passieve inkomsten. Wanneer u werkzaam bent voor een werkgever (loondienst) of zelfstandig ondernemer bent, komen hieruit actieve inkomsten voort. U werkt tenslotte actief voor uw inkomen, u dient een aantal dagen in de week opdrachten uit te voeren voor uw werkgever of u hebt klanten waarvoor u werkzaamheden dient te verrichten. Wanneer u rente ontvangt over uw vermogen of wanneer u rendement ontvangt over een belegging, dan zijn dit passieve inkomsten. Voor deze inkomsten hoeft u zelf weinig te doen. Het is bij dan ook niet noodzakelijk om een minimum aantal uren per week actieve werkzaamheden te verrichten voor deze vorm van inkomsten. Bij actieve inkomsten geldt; wanneer u meer uren werkt, ontvangt u ook meer inkomsten. Bij passieve inkomsten is dit echter niet het geval.

Passief inkomen door te beleggen in vastgoed

Hebt u een lange tijd in loondienst hard gewerkt en hebt u een mooi bedrag gespaard of hebt u een mooie erfenis mogen ontvangen? Dan kan een belegging is vastgoed een mooie uitkomst bieden voor uw (spaar)geld. Door te beleggen in vastgoed, kunt u een passief inkomen creëren en hierdoor misschien wat minder werken, waardoor u meer vrije tijd overhoudt, zonder een hap uit uw inkomen te hoeven missen. Wanneer u bijvoorbeeld een pand voor €500.000 aanschaft om te verhuren voor een kale huurprijs van €18.000 per jaar, hebt u maandelijks een bruto passief inkomen van €1500. Omdat dit een kale huurprijs betreft, houdt u hier netto ook een mooi bedrag aan over. Hieronder meer over de verschillende mogelijkheden.

Verschillende methodes

Wanneer u besluit om (misschien) te gaan investeren in vastgoed als belegging, is het belangrijk om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. We onderscheiden de volgende methodes;

 • Beleggen in woningen om te verhuren.

In dit geval investeert u eenmalig een groot bedrag voor de aankoop van een woning. Deze woning verhuurt u vervolgens aan particulieren om als woonadres te gebruiken. De terugverdientijd van uw belegging hangt af van de vraag naar uw specifieke huurwoning en de kosten die u aan het pand hebt. Houdt rekening met een terugverdientijd van meerdere tientallen jaren.

 • Beleggen in bedrijfspanden om te verhuren

In dit geval besluit u om te beleggen in bedrijfsonroerend goed (BOG), hiervoor investeert u ook eenmalig een groot bedrag in een bedrijfspand. Hierbij moet u denken aan een kantoor of een bedrijfsruimte zoals een loods. Dit pand kunt u vervolgens verhuren aan een bedrijf. Voor de terugverdientijd geldt hetzelfde als voor een woning om te verhuren.

 • Beleggen in woningen of bedrijfspanden om te verbouwen en verkopen

In dit geval investeert u in een woning of bedrijfspand, hiervoor investeert u eenmalig een groot bedrag. Dit pand dient bij de aankoop leeg te staan, vervolgens laat u dit pand verbouwen of moderniseren om de waarde te verhogen. Nadat de verbouwing is afgerond, zet u het pand weer te koop voor een hogere prijs, als gevolg van de waardevermeerdering. Wanneer u dit goed aanpakt, loopt de terugverdientijd uiteen van een aantal maanden tot een aantal jaren.

 • Beleggen in woningen of bedrijfspanden in samenwerking met een bedrijf

In dit geval investeert u eenmalig een groot bedrag in een bepaald soort pand met achterstallig onderhoud, dit pand wordt u aangedragen door een bedrijf. Dit pand wordt vervolgens getransformeerd naar een modern pand. Dit bedrijf neemt vervolgens alles uit handen, van het zorgen voor een koopcontract en de aannemers, tot het vinden van een koper. De terugverdientijd van deze belegging ligt veelal op een aantal maanden, waarbij u ook een mooi rendement ontvangt. Voor meer informatie over deze beleggingsvorm neemt u contact op met Zoons Vastgoed!

Vastgoedbelegging en hypotheek

Wanneer u besluit om te gaan beleggen in vastgoed, wilt u misschien niet in één keer een groot deel van uw vermogen investeren. Hiervoor bestaan verschillende hypotheken bij grote hypotheekverstrekkers. Raadpleeg hiervoor uw hypotheekverstrekker.

Risico’s en kosten

Het lijkt u interessant om in vastgoed te gaan beleggen, maar u weet nog niet zo goed welke risico’s en kosten hierbij komen kijken. Wij zetten het hieronder voor u op een rijtje;

Kosten

Risico’s

 • Geen huurders of kopers te vinden, hierdoor geen inkomsten
 • Pand daalt in waarde
 • Hoge belastingen
 • Verhoging hypotheekrente na rentevaste periode

Conclusie

Beleggen in vastgoed kan u een passief inkomen leveren, maar kan ook veel hoofdpijn geven. Net zoals bij iedere andere investering zitten hier risico’s aan verbonden. Wel kunt u deze risico’s minimaliseren door u goed in te lezen. Het is goed om te weten dat een belegging in vastgoed een relatief veilige investering is. Wilt u beleggen bij ons of heeft u een beleggingspand die u wilt verkopen? Neem dan contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te bespreken!

Bent u nog onbekend in de wereld van beleggen in vastgoed? Lees dan ons artikel over beleggen voor beginners.

Meer informatie

Heeft u interesse om bij Zoons Vastgoed te beleggen of wilt u uw beleggingspand verkopen? Neem dan contact met ons op of bel naar 085 00 44 210. Dan kunnen we samen kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief