Het begrijpen van notariskosten: Een uitgebreide handleiding

Wanneer u een notaris nodig heeft, is het belangrijk om te weten welke kosten u kunt verwachten. Het is echter niet zo makkelijk om dit even uit te leggen. De kosten van notarissen kunnen namelijk erg verschillen per dienst en per notaris. Desalniettemin gaan wij het u op een makkelijke manier uit leggen door u de basis van notariskosten uit te leggen. Tijdens deze handleiding krijgt u inzicht in de verschillende notariskosten, hoe u de notariskosten zelf kunt berekenen en hoe u kunt onderhandelen over de notariskosten.

De verschillende soorten notariskosten

Tijdens uw zoektocht naar de juiste notaris, zult u waarschijnlijk verschillende soorten notariskosten tegenkomen. Zo zijn er notariskosten op basis van vaste tarieven, uurtarieven en tarieven op basis van de waarde van een transactie. Voor dit artikel zijn de notariskosten op basis van vaste tarieven voornamelijk van belang, dit is namelijk hoe notarissen in Nederland kosten in rekening brengen voor de overdracht van een woning. Toch zullen wij de andere notariskosten ook even kort toelichten.

De notariskosten die op basis van vaste tarieven zijn, zijn voornamelijk kosten zoals het opstellen van een volmacht of het opstellen van documenten voor de overdracht van een woning. De notariskosten op basis van uurtarieven zijn vaak kosten die komen kijken bij complexe zaken, hierbij moet de notaris vaak meer tijd besteden aan één zaak. Als laatste kennen we de notariskosten op basis van de waarde van een transactie, in Nederland komt deze vorm van notariskosten niet veel voor, maar in België worden de notariskosten voor de overdracht van een woning hierop gebaseerd.

Het berekenen van de notariskosten

Voor het opstellen van de documenten voor de overdracht van een woning rekenen bijna alle notarissen in Nederland met vaste bedragen. Zo heeft u in Nederland weinig werk aan het berekenen van de notariskosten voor de overdracht van een woning. Wanneer u echter op zoek bent naar een goedkope notaris, of een kwalitatief hoogstaande notaris, dan kunt u wel veel werk kwijt zijn aan het berekenen van de notariskosten voor de overdracht van een woning. Dit heeft te maken met het grote aanbod verschillende notarissen binnen Nederland. Zo zijn er notarissen die zich richten op zo goedkoop mogelijk zijn, maar zo zijn er ook notarissen die een luxueuze ervaring willen bieden aan hun klanten. Gemiddeld liggen de notariskosten binnen Nederland tussen de €800,- en €1900,-.

U weet waarschijnlijk zelf wat u belangrijk vindt; zo min mogelijk aan een notaris uitgeven, een luxueuze ervaring, of niet veel moeite hoeven doen. Kiest u voor de laatste optie? Dan adviseren wij u om bij uw plaatselijke notaris langs te gaan. Vindt u het belangrijk dat het zo goedkoop mogelijk is? Dan adviseren wij u via het internet op zoek te gaan naar een budget notaris of een notaris-vergelijkingssite te raadplegen. Op deze verschillende manieren kunt u achterhalen wat voor ú de beste optie is.

Conclusie

De notariskosten kunnen erg verschillen per dienst en per notaris. Het is belangrijk om te weten dat er voor de overdracht van een huis gebruik gemaakt kan worden van verschillende notarissen in Nederland. Deze notaris hoeft niet gevestigd te zijn in de gemeente waarin uw (nieuwe) woning staat. Zo heeft u zelf de keuze om te kiezen voor een goedkope, luxueuze of plaatselijke notaris. Door op het internet notarissen te vergelijken, weet u zelf welke notaris het beste bij uw wensen aansluit. Veel succes met uw zoektocht!

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief