Welke kosten kunt u verwachten bij het beleggen in vastgoed?

Inleiding

Beleggen in vastgoed; voor sommigen een droom en voor sommigen een nachtmerrie. Dit hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden die u hebt. Maar waarom investeren sommige mensen liever niet in vastgoed en zijn de redenen hiervoor wel gegrond? In dit artikel leggen wij u uit welke kosten er komen kijken bij het beleggen in vastgoed. In dit artikel focussen wij ons specifiek op de kosten die komen kijken bij het aankopen en verhuren van een pand.

Eenmalige kosten

Wanneer u besluit om in vastgoed te beleggen en een pand aan te kopen, komen hier verschillende kosten bij kijken. Er komen meerdere kosten kijken bij de aankoop van een pand, deze bestaan uit eenmalige kosten. Hierbij moet u denken aan alle kosten die komen kijken bij de aanschaf van een woning voor eigen gebruik. Zo dient u kosten te betalen voor de diensten van de aankoopmakelaar die u mogelijk hebt ingeschakeld, taxatiekosten, notariskosten en hypotheekadvies kosten. Hieronder geven wij u een idee van de hoogte van de kosten die u kunt verwachten;

 • Aankoopmakelaarskosten: €3000,- á €5000,-. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is uiteraard niet verplicht, maar kan wel helpen bij het vinden van het juiste pand.
 • Taxatiekosten: €95,- á €1000,-. Deze kosten zijn afhankelijk van de manier waarop het pand wordt getaxeerd (online of op locatie) en de taxateur zijn/haar tarieven. Het laten taxeren is niet verplicht, maar wanneer u een hypotheek aanvraagt, stelt iedere hypotheekverstrekker een taxatierapport verplicht.
 • Notariskosten: gemiddeld €800,- á €2000,-. De hoogte van de notariskosten zijn afhankelijk van de diensten, de notaris zijn/haar tarieven en soms de waarde van het pand.
 • Hypotheekadvies kosten: €1500,- á €3000,-. Wanneer u besluit om een hypotheek af te sluiten voor uw beleggingspand, komen hier hypotheekadvies kosten bij kijken. Koopt u met eigen geld? Dan hebt u geen hypotheekadvies kosten.

Jaarlijkse kosten

Ook kunt u jaarlijks- of maandelijks terugkerende kosten verwachten bij een pand dat u verhuurt. Hierbij moet u rekening houden met de kosten die ook komen kijken bij het bezit van een woning voor eigen gebruik. Denk hierbij aan de kosten voor onderhoud en de kosten die u mogelijk hebt voor een hypotheek. Hieronder geven wij u een idee van de terugkerende kosten die u op jaarbasis kunt verwachten;

 • Onderhoudskosten: ongeveer 1% van de waarde van de woning. Dit zijn de kosten die u kunt verwachten voor regulier onderhoud. Wanneer u besluit om de woning te verbouwen, zullen deze kosten niet binnen de 1% van de waarde blijven.
 • Hypotheekkosten: wanneer u een hypotheek hebt afgesloten voor uw belegging, dient u uw hypotheek af te lossen én rente hierover te betalen. Voor de hypotheekrentes van beleggingspanden adviseren wij u om uw hypotheekverstrekker te raadplegen.

Belastingen

Uiteraard dient u ook voor uw beleggingspand belasting te betalen, hierbij komen verschillende soorten belastingen bij kijken. Bij de aanschaf van het pand, dient u overdrachtsbelasting af te dragen. Voor een beleggingspand is deze overdrachtsbelasting gesteld op 10,4% van de verkoopprijs.

Hiernaast dient u rekening te houden met de jaarlijks terugkerende onroerendezaakbelasting, het tarief hiervan wordt bepaald door de gemeente waarin het beleggingspand is gevestigd.

Uw belegging valt bij de Belastingdienst onder box 3 (vermogen), over deze belegging draagt u belasting af. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor de tarieven die per jaar gelden.

Conclusie

Wanneer u mogelijk van plan bent om in vastgoed te gaan beleggen, is het van belang om rekening te houden met de bovenstaande kosten. Op basis van uw persoonlijke situatie en uw overige mogelijkheden, kunt u een afweging maken of het verstandig is om in vastgoed te gaan beleggen. Het is goed om te weten dat een vastgoedbelegging een relatief veilige belegging is. Voor nog meer informatie bekijk: Beleggen in vastgoed voor beginners. Wilt u beleggen bij ons of heeft u een beleggingspand die u wilt verkopen? Neem dan contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te bespreken!

Meer informatie

Heeft u interesse om bij Zoons Vastgoed te beleggen of wilt u uw beleggingspand verkopen? Neem dan contact met ons op of bel naar 085 00 44 210. Dan kunnen we samen kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief