Beleggen in vastgoed; waar moet u op letten?

Inleiding

Iedere belegging brengt risico’s en formaliteiten met zich mee, maar waaruit bestaan deze risico’s en hoe kunt u deze bij een vastgoedbelegging minimaliseren? Wij leggen het u in dit artikel uit!

Soorten vastgoedbeleggingen

Wanneer u van plan bent om te beleggen in vastgoed, is het handig om te weten dat er verschillende soorten vastgoedbeleggingen zijn. We onderscheiden vier verschillende soorten vastgoedbeleggingen;

  • Vastgoedbeleggingen in woningen om te verhuren
  • Vastgoedbeleggingen in bedrijfspanden om te verhuren
  • Vastgoedbeleggingen in woning of bedrijfspanden om te verbouwen en te verkopen
  • Vastgoedbeleggingen in samenwerking met een bedrijf

Wilt u meer weten over deze verschillende soorten vastgoedbeleggingen en de terugverdientijd die komt kijken per soort belegging? Klik dan hier

Formaliteiten om rekening mee te houden

Het lijkt u interessant om in vastgoed te gaan beleggen, leuk! Echter, zijn er wel een aantal formaliteiten die komen kijken bij een vastgoedbelegging, waar u rekening mee dient te houden. Op deze manier komt u niet voor verrassingen te staan.

Het is belangrijk om te weten dat inkomsten die voortkomen uit een vastgoedbelegging in box 1 of box 3 vallen. Onder welke box uw belegging valt, hangt af van hoe intensief u het vastgoed beheert. Als u het vastgoedbeheer zelf uitvoert, zullen de inkomsten voor u onder box 1 vallen. Wanneer u zelf passief blijft en het vastgoedbeheer door iemand anders laat uitvoeren, zullen de inkomsten onder box 3 vallen. U kunt zelf bepalen wat uw voorkeur heeft, o.b.v. uw wensen en de belastingdruk die tussen box 1 en box 3 verschilt.

Hiernaast is het belangrijk om te weten dat u bij ieder pand dat u als belegging aankoopt, rekening dient te houden met notariskosten en overdrachtsbelasting. Wanneer u een pand aankoopt, dient u notariskosten te betalen. Houdt voor de notariskosten rekening met een bedrag tussen de €500 en €1500. Wanneer u een pand als belegging aankoopt, dient u een groot percentage overdrachtsbelasting te betalen. Dit percentage is voor beleggingspanden in 2023 op 10,4% gesteld.

Als u in de markt bent voor een beleggingspand om te verhuren, is het van groot belang dat het pand waar u interesse in hebt verhuurt mag worden. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat een pand een zelfbewoningsplicht heeft, oftewel een verhuurverbod. Controleer dit dus altijd!

Risico’s

Naast de mooie rendementen die zijn te behalen bij een vastgoedbelegging, komen er echter ook een aantal risico’s bij een vastgoedbelegging kijken. Deze risico’s dient u serieus te nemen en waar mogelijk te verkleinen. Zo is het bijvoorbeeld alleen verstandig om in vastgoed te investeren met geld dat u niet nodig zult hebben voor uw levensbehoeften. Wanneer u niet direct een groot gedeelte van uw vermogen wilt beleggen, zijn er bepaalde mogelijkheden zoals beleggingshypotheken. Hiervoor betaalt u wel rente.

Andere risico’s die u moet verwachten bij een vastgoedbelegging bestaan uit het niet kunnen vinden van huurders of kopers, een pand dat in waarde daalt en een verhoging van de hypotheekrente na de rentevaste periode. Tevens dient u rekening te houden met de verschillende vormen van belasting die komen kijken bij het bezit en de aankoop van een pand.

Conclusie

Het beleggen in vastgoed kan u een mooi rendement opleveren. Dit rendement is afhankelijk van het soort pand waarin u investeert en de belastingvorm waar u onder valt. Neem de risico’s en formaliteiten die hierbij komen kijken mee in uw overweging om te investeren in vastgoed. Wilt u beleggen bij ons of heeft u een beleggingspand die u wilt verkopen? Neem dan contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te bespreken!

Bent u nog onbekend in de wereld van beleggen in vastgoed? Lees dan ons artikel over beleggen in vastgoed voor beginners.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief