Wat zijn verborgen gebreken

Wat zijn verborgen gebreken?

Verborgen gebreken zijn gebreken aan een woning of pand die niet direct zichtbaar zijn, ook niet na een bouwkundige inspectie. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met de fundering, dak of leidingen. Omdat een huis kopen een van de grootste aankopen is voor de meeste mensen wil je niet dat je opeens voor onverwachtse kosten komt te staan.

Hoe zit het juridisch

Wanneer iemand een huis koopt is het aan de koper om de nodige inspecties te laten doen. Als het blijkt uit de inspectie dat er niets mankeert aan de woning en later toch wel blijkt, dan is de verkoper vaak aansprakelijk.

Echter wordt er bijna altijd een ouderdomsclausule opgenomen in het koopcontract. Deze clausule zegt dat de woning over wordt gedragen met alle zichtbare en onzichtbare tekortkomingen waar de verkoper kennis van heeft. Dit betekent niet dat de verkoper niet aansprakelijk kan worden gesteld. Als het duidelijk en aantoonbaar is dat de verkoper er wel iets van af weet dan kan hij alsnog aansprakelijk gesteld worden.

Wat moet u doen wanneer u verborgen gebreken ontdek?

Als u een verborgen gebrek ontdekt na de overdracht is het van belang om eerst de verkoper hierover in te lichten. Het is van belang dat u bewijs heeft dat de verkoper ingelicht is, dus stuur bijvoorbeeld een aangetekende brief.  Dit geeft de verkoper de kans om dit te rectificeren. Als er geen ouderdomsclausule in het contract staat of aantoonbaar is dat de verkoper hiervan af wist kunt u de verkoper aansprakelijk stellen voor de gebreken.

Welke eisen zijn er om de verkoper aansprakelijk te stellen?

 • Het gebrek moest al aanwezig zijn voordat de overdracht van het pand afgerond was. U moest als koper voldaan hebben aan uw onderzoek plicht. Dit betekent dat u de nodige inspecties heeft laten uitvoeren.
 • Het moet aantoonbaar zijn dat het gebrek niet redelijkerwijs vast te stellen was tijdens de inspecties.
 • Het gebrek moet het gebruik van de woning verhinderen
 • Bij nieuwbouw moet het gebrek binnen 5 jaar na de bouw ontdekt zijn
 • Bij bestaande woningen moet u de verkoper binnen de eerste 60 dagen na de overdracht in gebreken stellen
 • Wel moet u opletten dat bij oudere huizen gebreken minder snel worden gezien als verborgen gebreken.

Conclusie

Verborgen gebreken ontdekken is voor zowel de koper als verkoper onwenselijk. Zorg er dus voor dat er vooraf de nodige inspecties worden gedaan zodat als er een gebrek ontdekt wordt dat het snel duidelijk is wie aansprakelijk is.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief