Wat zijn de financieringskosten van een hypotheek?

De financieringskosten van een hypotheek

Het verkrijgen van duidelijk inzicht in de financieringskosten die bij het afsluiten van een hypotheek komen kijken is zo makkelijk nog niet. Deze financieringskosten bestaan namelijk uit verschillende onderdelen, die ieder hun eigen doel dienen. Tijdens dit artikel leggen wij u uit wat deze verschillende onderdelen inhouden en hoe deze kosten belastingtechnisch mogelijk interessant voor u zouden kunnen zijn.

De financieringskosten

De financieringskosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek bestaan uit verschillende onderdelen, dit zijn er in totaal vier. Deze onderdelen dienen ieder hun eigen doel, om uiteindelijk een mooie hypotheek tot stand te laten komen. Deze vier onderdelen bestaan uit de afsluitkosten van een hypotheek, de advies- en bemiddelingskosten voor de lening van een hypotheek, de kosten voor een taxatie van de woning en de notariskosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Al deze kosten samen worden ook wel de financieringskosten van een hypotheek genoemd.

Afsluitkosten

De afsluitkosten van een hypotheek bestaan uit de kosten voor een Nationale Hypotheek Garantie en de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie liggen op 0,6% (2022) van het totale hypotheekbedrag. De kosten van de overdrachtsbelasting liggen op 2% van het aankoopbedrag van een woning. Voor de overdrachtsbelasting is het zo dat vanaf 2022 er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden als de koper onder 35 jaar oud is, en het aankoopbedrag van de woning lager is dan €400.000.

Advies- en bemiddelingskosten

Tijdens het afsluiten van een hypotheek wordt er veelal gebruik gemaakt van een hypotheekadviseur, deze adviseur bemiddelt in het verkrijgen van de juiste hypotheek. Hierom brengt de hypotheekadviseur kosten in rekening voor het bemiddelen. Deze kosten worden samengebracht met de kosten van het hypotheekadvies. De hypotheekadviseur heeft uitgebreide kennis van hypotheken en wat voor uw situatie de beste oplossing is. Hierin adviseert de hypotheekadviseur. Deze bemiddelings- en advieskosten worden samengebracht en hiervoor wordt vaak een vooraf afgesproken bedrag in rekening gebracht. Dit bedrag ligt gemiddeld tussen de €1000 en €3000.

Taxatiekosten

Wie een hypotheek wil afsluiten, is verplicht om zijn/haar toekomstige woning te laten taxeren. De hypotheekverstrekker wil de waarde van de woning weten om tot een passende hypotheek te kunnen komen. Hierom vallen de taxatiekosten binnen de financieringskosten van een hypotheek. Deze taxatie kan worden uitgevoerd door verschillende partijen, echter is het wel een vereiste dat deze taxatie wordt uitgevoerd door een erkend taxateur.

Sommige bedrijven bieden zogenoemde desktop/hybride taxaties aan, hierbij bepaald een taxateur online de waarde van uw woning. De kosten van een dergelijke taxatie komen neer op €95,-. Het nadeel van een online taxatie is dat sommige hypotheekverstrekkers deze manier van taxatie niet accepteren of een lager hypotheekbedrag hanteren. Mocht u liever een taxatie op locatie willen laten uitvoeren, dan er zijn verschillende bedrijven die deze dienst aanbieden. Het voordeel van een taxatie op locatie is dat bepaalde waarde verhogende kenmerken van de woning meegenomen kunnen worden in het taxatierapport. De kosten van een taxatie op locatie komen neer op €600 á €800.

Notariskosten

Voor het verkrijgen van een hypotheek is een hypotheekakte vereist, deze akte wordt opgesteld door de notaris. In de hypotheekakte zijn onderdelen zoals de hoogte van de lening, de rente en de aflossingsmethode opgenomen. De kosten voor het opstellen van een hypotheekakte liggen tussen de €600 en €1000.

Financieringskosten aftrekbaar

Afhankelijk van uw hypotheekverstrekker zijn de financieringskosten mee te financieren in uw hypotheek. Deze kosten maken dan onderdeel uit van de eigenwoningschuld. De financieringskosten zelf zijn niet aftrekbaar, wel kunt u de hypotheekrente (mits financieringskosten zijn opgenomen in hypotheek) hierover aftrekken.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief