Wat is antikraak?

Inleiding tot anti-kraak

Het begrip anti-kraak houdt in dat er maatregelen worden genomen om ongeoorloofde bezetting (krakers) van een pand te voorkomen. Het voorkomen van deze bezetting kan worden gedaan op verschillende manieren; het verhogen van veiligheidsmaatregelen, het nemen van juridische stappen, het creëren van een fysieke belemmering om toegang te bemoeilijken etc. Het doel van anti-kraak is het beschermen van eigendommen tegen deze krakers.

In veel Nederlandse gemeenten vormen krakers een groeiend probleem, met name in de grotere steden. Krakers profiteren vaak van verlaten of ongebruikte panden en gebruiken deze panden als schuilplaats of als uitvalsbasis voor criminele activiteiten. Het risico op krakers kan bijzonder groot zijn voor bedrijven, aangezien lege bedrijfspanden een aantrekkelijk doelwit kunnen zijn voor krakers die illegale activiteiten willen uitvoeren.

Wat is anti-kraak?

Maatregelen om krakers te voorkomen bestaan uit verschillende methodes, afhankelijk van het type pand is de ene methode geschikter dan de andere methode. De meest gebruikelijke aanpak om krakers te voorkomen bestaat uit het verhogen van de veiligheidsmaatregelen, hierbij moet worden gedacht aan de installatie van camera’s, alarmen, of het inzetten van beveiligingspersoneel.

Een andere veel voorkomende methode om krakers te voorkomen bestaat uit het nemen van juridische stappen tegen de (al gevestigde) krakers. Zo kan er mogelijk een rechterlijk bevel worden verkregen, waardoor de krakers zich moeten verwijderen van het terrein, maar zo kan er ook een aanklacht tegen krakers worden ingediend wegens huisvredebreuk.

Een andere effectieve methode is het inzetten van anti-kraak huurders. Deze huurders huren tijdelijk een pand dat een vergroot risico loopt om te worden gekraakt. De huurders mogen voor een kleine maandelijkse prijs een (deel van) pand huren en hier wonen. Dit biedt voor de eigenaar van een pand extra inkomsten én een beveiliging tegen krakers. Tevens betalen de huurders een vele malen kleinere prijs voor hun verblijf t.o.v. de reguliere huursector.

De vierde methode om krakers te voorkomen bestaat uit de installatie van fysieke belemmeringen, die de toegang tot het terrein of pand bemoeilijken. Enkele voorbeelden van deze belemmeringen zijn hekwerken, poorten, prikkeldraad en betonnen barrières. Deze laatste methode is veelal ook de duurste methode, maar kan wel een hoog niveau van veiligheid en gemoedsrust brengen.

antikraak

De voordelen van anti-kraak voor eigenaren van onroerend goed

De verschillende methodes van anti-kraak brengen vele voordelen voor de eigenaren van panden met zich mee. Het belangrijkste voordeel is de vermindering van het risico op krakers die het onroerende goed mogelijk schade of andere problemen zullen toebrengen. Krakers kunnen aanzienlijke schade aan panden veroorzaken en dit kan duizenden euro’s aan herstelwerkzaamheden en juridische kosten met zich meebrengen voor de eigenaren van deze panden.

Door de inzet van verschillende anti-kraak methodes kunnen eigenaren van deze panden het risico op krakers verminderen en hun panden (investeringen) beschermen. Een bijkomend voordeel van anti-kraak methodes bestaat uit het feit dat anti-kraak huurders ervoor zorgen dat het pand onderhouden blijft. Het laatste voordeel bestaat uit de vaste inkomstenstroom die anti-kraak huurders met zich meebrengen, op deze manier levert een leegstaand pand zelfs iets op, in plaats van dat het juist alleen maar geld kost.

Conclusie en slotgedachten

Het nemen van maatregelen om krakers te voorkomen wordt steeds populairder onder onroerend-goed eigenaren. Dit heeft alles te maken met de verschillende voordelen die deze maatregelen met zich meebrengen, voor zowel eigenaren als huurders. Beide partijen hebben profijt van anti-kraak huren, zo zijn eigenaren van panden verzekerd van een beveiligd pand dat netjes gehouden wordt, en zijn huurders verzekerd van een goedkope en flexibele woonplek. Om deze redenen is het voor eigenaren van leegstaande panden essentieel om anti-kraak methodes te overwegen, zo kunnen deze eigenaren hun panden beschermen, een inkomstenstroom realiseren én bijdragen aan het oplossen van het huisvestingsprobleem dat Nederland momenteel bezighoudt.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief