Servicekosten huurwoning: Wat moet u weten?

Het is een vaag begrip; servicekosten. Het is vaak niet duidelijk wat dit begrip inhoudt en waar het voor staat, zo kunnen de servicekosten enorm verschillen per huurwoning. Om duidelijkheid te creëren rondom de term servicekosten, zullen wij u alles uitleggen over servicekosten voor uw huurwoning.

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten zijn de kosten die komen kijken bij het gebruik van een huurwoning, deze kosten kunnen uit verschillende posten bestaan en kunnen per huurwoning verschillend zijn. Zo omvatten de servicekosten voor een luxueus appartement aan een boulevard in Nederland vaak ook kosten zoals een conciërgeservice en mogelijk een parkeerservice. Dit zijn servicekosten die u niet hoeft te verwachten bij een sociale huurwoning.

De servicekosten voor een huurwoning bestaan over het algemeen uit kosten die u hebt voor de werkzaamheden van een huismeester, kosten voor het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementencomplex, kosten voor de uitvoering van reparaties aan uw woning en/of gebouw, en de kosten die u mogelijk hebt om gebruik te kunnen maken van de meubels.

In sommige gevallen vallen gas, water en licht onder de servicekosten, maar veelal is dit niet het geval. Wanneer deze kosten niet onder de servicekosten vallen, zullen deze worden vermeld als nutsvoorzieningen. Wat hiernaast ook van belang is om te weten, is dat de servicekosten in sommige gevallen al zijn opgenomen in de huurprijs van een woning. Hier zit dan ook het verschil tussen kale huur en all-in huur.

Bij kale huur zijn de servicekosten niet opgenomen in de huurprijs. Bij all-in huur zijn de servicekosten wél opgenomen in de huurprijs. Het is voor u van groot belang om duidelijkheid te hebben over de huurprijs en of de servicekosten hierbij zijn ingegrepen. Hierdoor komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Is er een maximale prijs voor de servicekosten?

Servicekosten kennen geen maximale prijs, dit heeft alles te maken met de breedte van het begrip. Er kunnen verschillende diensten zijn opgenomen in uw servicekosten, hierom is er geen maximum gesteld aan de servicekosten van een huurwoning. Zo moet u bij een klein appartement rekenen op een aantal tientallen euro’s, maar kan het bij een luxueuze woning al snel boven de €100 uitkomen.

Het verlagen van uw servicekosten

Wanneer u de servicekosten voor uw huurwoning te hoog vindt, kunt u naar de huurcommissie van uw woning toe gaan, om een verlaging in de servicekosten te verzoeken. In veel gevallen is het zo dat dit verzoek wordt goedgekeurd, zo worden er gemiddeld 75% van de aanvragen goedgekeurd. In sommige gevallen is het zo dat verhuurders de servicekosten opzettelijk te hoog maken, als u het bedrag dus te hoog vindt, is het verstandig om een verzoek tot de verlaging van de servicekosten in te dienen. De te veel betaalde servicekosten kunnen ook met terugwerkende kracht worden opgeëist. Verder kunnen servicekosten verlaagd worden door de woning te verduurzamen, u kunt dit ook bespreken met de verhuurder.

Servicekosten en sociale huur

Wanneer u een sociale huurwoning huurt, kunt u extra huurtoeslag krijgen om de servicekosten voor u woning (gedeeltelijk) te dekken. Hiervoor rekent u met de kale huur van uw woning, waarbij u €48 optelt voor de servicekosten. Over dit totaalbedrag zult u uw huurtoeslag ontvangen. Wanneer de daadwerkelijke kosten hoger zijn, mag u niet meer optellen dan het maximum van €48. Het totaalbedrag van de kale huur en de opgetelde €48 voor de servicekosten mag niet hoger zijn dan de liberalisatiegrens. Dit omdat uw huurwoning dan niet meer onder sociale huur zal vallen.

Conclusie

De servicekosten die u dient te betalen voor uw huurwoning kunnen enorm verschillen per woning. Als u de servicekosten te hoog vindt, kunt u een verzoek tot verlaging indienen bij de huurcommissie. Bij het berekenen van uw huurtoeslag, mag u maximaal €48 bij uw kale huur optellen voor de servicekosten. Het begrip servicekosten is erg breed en kan ingewikkeld zijn, vraag daarom altijd bij uw verhuurder na welke kosten deze servicekosten omvatten.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief