Hoe werkt het kindsdeel?

Bijna iedereen zal er in zijn/haar leven een keer mee te maken krijgen; een erfenis van uw ouders. Wat hiervoor belangrijk is, is dat u voorafgaand aan deze lastige gebeurtenis goed bent ingelicht en weet waar u aan toe bent. In dit artikel leggen wij u alles uit over het erven van een kindsdeel en welke mogelijkheden hiervoor bestaan.

Het kindsdeel; wat is het?

Het kindsdeel is het gedeelte van een erfenis, afkomstig van uw ouders, waar u als kind recht op hebt. Dit is wettelijk bepaald. Het kindsdeel is een gedeelte van de erfenis dat u ontvangt wanneer uw eerste ouder komt te overlijden. Echter, vaak wordt dit kindsdeel niet uitbetaald wanneer de eerste ouder komt te overlijden, maar wordt hier aanspraak op gemaakt nadat de tweede ouder ook is overleden. Dit kindsdeel is een percentage van de totale erfenis van uw eerste ouder, dit percentage is afhankelijk van hoeveel broers en/of zussen u hebt. Bij het berekenen van het kindsdeel, wordt er uitgegaan van de wettelijke verdeling voor een erfenis.

Berekenen van het kindsdeel

Wanneer u uw kindsdeel wil berekenen, is het belangrijk om te weten dat uw broers en/of zussen én de andere ouder meegenomen moeten worden in de berekening. Ook is het van belang om te weten dat de berekening van het kindsdeel over de helft van de totale nalatenschap van de overleden ouder gebeurt. Dit heeft te maken met het feit dat de helft van de nalatenschap in ieder geval wordt geërfd door de levende echtgenoot. De levende echtgenoot heeft echter óók recht op een gedeelte van de andere helft, die bedoeld is voor de verdeling van de kindsdelen. Voor de duidelijkheid laten wij hieronder een berekening zien:

Totale nalatenschap afkomstig van ouder 1: €100.000

Kinderen: 4

Helft van nalatenschap naar ouder 2 (echtgenoot): €100.000 / 2 =  €50.000

Resterende helft: €50.000

Resterende helft verdelen onder 4 kinderen en ouder 2 (echtgenoot): €50.000 / 5 = €10.000 p.p.

Kindsdeel opeisen

Veel mensen vragen zich af of hun kindsdeel al eerder uitbetaald kan worden, helaas is dit vaak geen mogelijkheid. Wanneer de wettelijke verdeling van toepassing is, is uw kindsdeel pas opeisbaar nadat uw tweede ouder is overleden. Wat wel een mogelijkheid is, is dat uw tweede ouder, na het overlijden van uw eerste ouder, besluit om uw kindsdeel alvast te betalen. Als er sprake is van wettelijke verdeling, ligt deze macht dus volledig bij uw tweede ouder. Wél kan het zo zijn dat uw eerste overleden ouder een testament heeft opgesteld en hierin aanvullende gevallen heeft vermeld waarin u het kindsdeel eerder kunt opeisen.

Verschil kindsdeel en legitieme portie

Vaak wordt het kindsdeel verward met het legitieme portie, echter zit er een groot verschil in de twee. Het legitieme portie is een vorm van erfenis die u ontvangt wanneer u bent onterft, de grootte hiervan is altijd de helft van uw kindsdeel.

Kindsdeel en erfbelasting

Over uw kindsdeel dient u erfbelasting te betalen, hiervan krijgt u een aanslag van de belastingdienst. Ook als u nog geen erfenis hebt ontvangen en later pas uw kindsdeel kunt opeisen, moet u toch belasting betalen. Om deze reden betaalt de levende ouder vaak de erfbelasting over dit kindsdeel.

Conclusie

Een erfenis brengt veel dingen die geregeld moeten worden met zich mee, het helpt niet dat er veel verwarring bestaat rondom bepaalde termen. Het vroegtijdig starten met het uitzoeken van welke zaken er geregeld moeten worden wanneer één van uw ouders overlijdt, zal zeker baten. Helaas kunt u het niet altijd zien aankomen, hierom hopen wij dat dit artikel alles een beetje verduidelijkt!

Nog meer informatie over erven?

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief