Bemiddelingskosten voor een woning: Welke soorten zijn er?

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe koop- of huurwoning, zult u er waarschijnlijk mee te maken krijgen; bemiddelingskosten. Deze bemiddelingskosten kunnen voor verschillende soorten bemiddeling bestaan en sterk in prijs verschillen. In dit artikel leggen wij alles uit over bemiddelingskosten die komen kijken bij een woning.

Hypotheekadvies en bemiddelingskosten

Wanneer u bij een hypotheekverstrekker hypotheekadvies hebt aangevraagd, zult u ook te maken krijgen met de bemiddelingskosten die hierbij komen kijken. Deze bemiddelingskosten worden veelal samengebracht met de advieskosten van een hypotheekadvies. Maar waaruit bestaan deze bemiddelingskosten dan precies? Dit zijn de kosten die u betaalt aan uw hypotheekadviseur. Uw hypotheekadviseur bemiddelt tussen u en de hypotheekverstrekker, zo kan de beste hypotheek voor uw situatie tot stand komen. Na bemiddelt te hebben, vraagt de hypotheekadviseur ook voor u de hypotheek aan.

De advies- en bemiddelingskosten zijn helaas (niet meer) mee te financieren in uw hypotheek, wel zijn de kosten fiscaal aftrekbaar. Bij de kosten voor bemiddeling kan geen vast bedrag worden genoemd, aangezien deze kosten samengaan met de advieskosten voor uw hypotheek. Het totaalbedrag van deze diensten ligt tussen de €1500 á €3000. Het laten bemiddelden voor uw hypotheek is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Uw hypotheekadviseur kent uw situatie en kan daardoor (vaak) een betere hypotheek tot stand laten komen dan uzelf. De kosten voor deze bemiddeling verdient u dan al snel weer terug. Onjuist hypotheekadvies door De Hypotheker

Bemiddelingskosten bij een huurwoning

Niet alleen bij een koopwoning kunt u te maken krijgen met bemiddelingskosten, zo ook bij een huurwoning. Deze bemiddelingskosten dienen echter een ander doel dan de bemiddelingskosten voor een hypotheek. Wanneer u een huurwoning wil huren, kunt u te maken krijgen met bemiddelingskosten die een makelaar in rekening brengt. Deze bemiddelingskosten bestaan uit diensten zoals het zoeken van een woning, het bezichtigen van een woning, het onderhandelen over de huurprijs en het opstellen van de huurovereenkomst. Deze kosten samen, worden gezien als bemiddelingskosten voor een makelaar bij een huurwoning. Er worden veel synoniemen voor deze bemiddelingskosten gebruikt door makelaars, zoals administratiekosten, verhuurkosten en inspectiekosten.

Er zijn een aantal regels voor makelaars die voor u een geschikte woning zoeken en hiervoor bemiddelingskosten in rekening willen brengen. Zo mag de makelaar niet voor de verhuurder van het pand werken, maar alleen voor u. De makelaar moet tenslotte een zo goed mogelijke woning en huurovereenkomst voor u bezorgen. Wanneer de makelaar de huurwoning zelf in zijn woningaanbod heeft, mag de makelaar géén bemiddelingskosten in rekening brengen, dit mag alleen worden gedaan wanneer de makelaar buiten zijn/haar eigen aanbod voor u een geschikte huurwoning zoekt. Bij tweezijdige bemiddeling is er een verbod voor de makelaar om bemiddelingskosten in rekening te brengen. Welkom - SCVM - Stichting Certificering Voor Makelaars

Bemiddelingskosten terugvragen

Wanneer u bemiddelingskosten hebt betaalt voor uw huurwoning en achteraf blijkt dat dit onterecht was, kunt u deze bemiddelingskosten tot 5 jaar later terugvorderen.

Conclusie

Wanneer u bemiddelingskosten moet betalen, verschilt het waar deze kosten voor bedoelt zijn. Zo betaalt u bij een koopwoning bemiddelingskosten aan uw hypotheekadviseur, maar bij een huurwoning aan uw makelaar die op zoek gaat voor een geschikte woning. Soms brengen makelaars onterecht bemiddelingskosten in rekening, vraag altijd na of uw makelaar ook voor de verhuurder werkt.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief