Beleggen in vastgoedfondsen; wat houdt het in?

Inleiding

Er zijn veel verschillende manieren om uw vermogen te beleggen, zo kunt er voor kiezen om te investeren in aandelen van bedrijven, in obligaties of in panden. Maar wist u dat er een ook een mooie combinatie hiervan beschikbaar is? Door te beleggen in vastgoedfondsen, belegt u in vastgoed, zonder dat u veel tijd kwijt hoeft te zijn aan het beheer of de bouw van het vastgoed. Zo hebt u eigenlijk de voordelen van de investering in aandelen én de voordelen van beleggen in vastgoed. Dit biedt dus een mooie uitkomst wanneer u wel wilt beleggen in vastgoed, maar geen zin hebt in de hoeveelheid tijd die het beheer of de bouw van dit vastgoed normaliter in beslag zou nemen.

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds is een fonds waarin u (een deel van) uw vermogen kunt beleggen. Hierbij betaald u een bepaalde prijs per aandeel van dit fonds. Met dit fonds, zie het even heel simpel gezegd als een grote spaarpot, kunnen er panden worden aangeschaft of worden gebouwd. Nadat deze panden zijn aangeschaft, of de bouw is afgerond, worden deze panden verhuurt of verkocht. Het doel hiervan is om de panden met winst te verkopen of te verhuren. Na verloop van tijd wordt het pand verkocht en krijgt u uw winst van uw geïnvesteerde deel uitgekeerd. Dit is bijvoorbeeld in het geval van de bouw van een nieuw pand of de verbouwing van een bestaand pand. Het is belangrijk om te weten dat u bij een vastgoedfonds vaak géén invloed hebt op welke panden er worden aangekocht of gebouwd.

Risico’s

Net zoals bij iedere andere investering, komen er bepaalde risico’s kijken bij het beleggen in een vastgoedfonds. Echter, is het wel zo dat een vastgoedfonds bedoelt is om uw risico te spreiden en een relatief hoog rendement te behalen. Dit is een unieke combinatie. Deze risicospreiding wordt gecreëerd door uw geïnvesteerde vermogen in het vastgoedfonds te verspreiden over verschillende panden. Hierbij wordt uw vermogen dus niet in één pand geïnvesteerd, maar wordt dit verdeeld over meerdere panden. Desalniettemin, komen er risico’s kijken bij een belegging in een vastgoedfonds, hieronder de belangrijkste risico’s om rekening mee te houden;

 • Pand(en) daalt in waarde
 • Geen invloed op welke panden u in belegt
 • Fouten tijdens de bouw, die kunnen leiden tot waardevermindering
 • Niet zomaar kunnen uitstappen
 • Geen invloed op prijsonderhandelingen

Voordelen van een vastgoedfonds

Zoals eerder beschreven, worden de risico’s van uw investering geminimaliseerd door uw belegde vermogen te spreiden over meerdere panden. Hierdoor hoeft u zich niet druk te maken wanneer een pand in waarde daalt, er is tenslotte in meer panden belegt. Zou u hebben belegt in één pand en daalt dit specifieke pand in waarde, dan hebt een negatief rendement en is belegging een verkeerde belegging geweest. Door te investeren in een vastgoedfonds, verkleint u dit risico. Wanneer uw vermogen wordt belegt in panden om te verhuren, ontvangt u vrijwel direct maandelijks (een deel van) de huuropbrengsten.

Conclusie

Wanneer u in vastgoed wilt beleggen, is een groot aanbod aan verschillende mogelijkheden. Hebt u echter weinig tijd voor het beheer van dit vastgoed en loopt u het liefst zo min mogelijk risico, dan bied een vastgoedfonds of een samenwerking met een bedrijf een goede uitkomst. Wilt u beleggen bij ons of heeft u een beleggingspand die u wilt verkopen? Neem dan contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te bespreken!

Bent u nog onbekend in de wereld van beleggen in vastgoed? Lees dan ons artikel over beleggen voor beginners.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief