Waarom zou ik volmacht afgeven?

Volmacht afgeven hero

Inhoudsopgave

Wat is een volmacht?

Een volmacht is de bevoegdheid verleent door een volmachtgever aan een ander. De ander is de gevolmachtigde. Hij/zij mag in zijn naam rechtshandelingen verrichten. Er zijn twee soorten volmachten. Ten eerste heb je de bijzondere volmacht. In deze situatie mag de gevolmachtigde slechts vooraf bepaalde specifieke handelingen verrichten. Welke handelingen dit zijn wordt vooraf afgesproken. Een voorbeeld hiervan is het kopen van een auto. Ten tweede is er de algemene volmacht. Hiervan is sprake wanneer de gevolmachtigde is toegestaan om alle rechtshandelingen namens de volmachtgever te verrichten. Mochten hier uitzonderingen op zijn dan moeten deze uitzonderingen uitdrukkelijk worden uitgesloten.

Andere soorten volmachten

Naast deze twee eerder genoemde volmachten zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om een volmacht af te geven. Onderstaan nog een aantal uitleg van volmachten:

  • Onderhandse volmacht
    Door middel van een akte of verklaring waarin de volmachtgever aan de gevolmachtigde de bevoegdheid verleend tot een bepaalde handeling. Deze volmacht kan men onderhands regelen. Het ondertekenen van een machtiging aan bijvoorbeeld een verzekeraar om iedere maand een bedrag af te schrijven is een voorbeeld van een onderhandse volmacht. U zult dit ook wel kennen als een automatische incassomachtiging. Een ander voorbeeld van een onderhandse volmacht is het machtigen van een familie lid bij de verkiezingen om jouw stem uit te brengen.
  • Bankmachtiging
    Een bankmachtiging is een bijzondere ‘onderhandse volmacht’. Er worden regels opgesteld door de bank waar deze volmacht aan moet voldoen. De volmachtgever kan een bepaald persoon de volmacht geven om één of meerdere bankrekeningen te beheren.
  • Notariële volmacht
    Kleine zaken kan men vaak regelen in een onderhandse volmacht. Wanneer je iemand wil machtigen voor grotere zaken is het verstandig om dit te doen bij een notaris. Sommige zaken zijn zo ingewikkeld waarbij je met enkel een onderhandse volmacht tegen verschillende knelpunten aanloopt. De notaris stelt een notariële akte op als bewijs van het bestaan van de volmacht. Bij veel zaken worden enkel notariële volmachten geaccepteerd.
volmacht geven

Waarom wordt er een volmacht gegeven?

Een volmacht wordt gegeven om zaken te regelen voor de volmachtgever. Dit gebeurt wanneer de volmachtgever bijvoorbeeld niet meer in staat is om zijn/haar eigen zaken te regelen. Een voorbeelden hiervan zijn oudere mensen die Alzheimer of dementie hebben. Zij zijn vaak niet meer in staat om de handelingen op een juiste manier te verrichten. Daarvoor kan een gevolmachtigde zijn/haar zaken overnemen.

De voor- en nadelen

Voordelen zijn maximale zeggenschap over zowel financiële als niet-financiële zaken. Daarbij wanneer er een volmacht wordt afgegeven, blijft de volmachtgever handelingsbekwaam en handelingsbevoegd. De volmachtgever blijft vrij om handelingen zoals schenkingen te verrichten als hij/zij dit wil.

Een nadeel is dat een gevolmachtigde niet verplicht is om op te treden. Dit kan wel worden voorkomen door de gevolmachtigde te laten tekenen dat hij verplicht de aangeduide belangen van de volmachtgever zal behartigen en de omschreven werkzaamheden zal uitvoeren.

Het opstellen van een volmacht

Afhankelijk van het belang van de omschreven werkzaamheden in de volmacht kunt u bepalen of het verstandig is om naar een notaris te gaan. Het is niet verplicht om in alle gevallen bij het geven van een volmacht naar een notaris te gaan om dit vast te leggen. Vaak is het wel verstandig om dit te doen. Het is belangrijk om bij het vast stellen van de volmacht te beschrijven dat de volmachtgever wilsbekwaam is. Dit kan een hoop ellende in de toekomst besparen bij eventuele geschillen.

Einde van de volmacht

Een bijzondere volmacht eindigt nadat de handeling is verricht waarvoor de volmacht is afgegeven. Wanneer de volmachtgever of de gevolmachtigde overlijdt betekent dit ook het einde van de volmacht. Ten slotte kan een volmacht eindigen door ondercuratelestelling, een faillissement of toepassing van een schuldsaneringsregeling ten aanzien van één van de partijen.

Recent geplaatste blogs: