Hoe moet je verhuurd huis verkopen na overleiden eigenaar?

Navigeren door het proces: Hoe een gehuurd huis te verkopen nadat de eigenaar is overleden.

Het overlijden van een dierbare is een emotioneel moeilijke tijd, en de verkoop van hun huurwoning kan extra stress toevoegen aan het proces. Wanneer iemand die eigenaar is van een huurwoning overlijdt, moet de woning worden doorgegeven aan de erfgenamen of worden verkocht. Bij de verkoop van een huurwoning spelen veel factoren een rol, vooral als het gaat om de verkoop van een huurwoning na het overlijden van de eigenaar. Dit artikel leidt u door de juridische overwegingen, het begrijpen van de huurovereenkomst, de communicatie met huurders, de beslissing om de woning te verkopen of te houden, en het verkoopklaar maken van de woning bij de verkoop van een huurwoning na het overlijden van de eigenaar.

Juridische overwegingen bij de verkoop van een huurwoning

Bij de verkoop van een huurwoning moeten de juridische overwegingen serieus worden genomen. Het is cruciaal om de wettelijke vereisten te begrijpen die komen kijken bij de verkoop van een huurwoning, vooral als de eigenaar is overleden. De eerste stap bij de verkoop van een huurwoning is ervoor te zorgen dat de woning door het testament is gegaan. Probate is een juridisch proces dat de bezittingen van een overledene verdeelt onder zijn erfgenamen. Als de woning niet in een testament is opgenomen, kan deze niet worden verkocht.

Als de eigenaar een testament had, moet contact worden opgenomen met de executeur-testamentair. Als er geen testament is, zal de erfrechtbank een beheerder aanstellen om de activa te verdelen. De executeur of bewindvoerder moet de bevoegdheid hebben om het eigendom te verkopen. Alvorens het goed op de markt te brengen, moet de executeur of bewindvoerder de nodige documenten verkrijgen die bewijzen dat hij of zij de bevoegdheid heeft om het goed te verkopen.

De huurovereenkomst begrijpen

De volgende stap bij de verkoop van een huurwoning is het begrijpen van de huurovereenkomst. De huurovereenkomst is een juridisch bindend document tussen de verhuurder en de huurder dat de voorwaarden van de huur schetst. De huurovereenkomst is overdraagbaar op de nieuwe eigenaar, en de nieuwe eigenaar moet de huurovereenkomst nakomen tot de huurovereenkomst afloopt.

Als de huurovereenkomst nog niet is afgelopen, wordt de nieuwe eigenaar de verhuurder en is hij verantwoordelijk voor het beheer van de woning en de huurder. De nieuwe eigenaar moet een kopie van de huurovereenkomst ontvangen voordat de verkoop wordt gesloten. Als de huurovereenkomst is afgelopen, moet de huurder het pand verlaten voordat de nieuwe eigenaar het in bezit neemt.

verhuurd huis verkopen overleiden

Communiceren met huurders

De verkoop van een huurwoning kan een stressvolle en emotionele ervaring zijn voor huurders, vooral als zij al lange tijd in de woning wonen. Het is belangrijk om met de huurders te communiceren tijdens het hele verkoopproces van de woning. De huurders moeten in kennis worden gesteld van de verkoop en worden geïnformeerd over hun rechten en verantwoordelijkheden op grond van de huurovereenkomst.

De nieuwe eigenaar moet de huurders ook voorzien van hun contactgegevens en hen informeren over eventuele wijzigingen die zich na de verkoop voordoen. De nieuwe eigenaar of zijn agent moet de huurders voldoende op de hoogte brengen voordat hij het pand aan potentiële kopers laat zien. De huurders moeten ook worden geïnformeerd over eventuele wijzigingen in het beheer van het pand.

Besluiten om het huis te verkopen of te houden

Na de juridische overwegingen, het begrijpen van de huurovereenkomst en de communicatie met de huurders, is de volgende stap te beslissen of de woning wordt verkocht of behouden. De verkoop van een huurwoning na het overlijden van de eigenaar kan een ingewikkeld proces zijn, en het is essentieel om de voor- en nadelen van de verkoop van de woning af te wegen alvorens een beslissing te nemen.

Als de huurwoning een positieve cashflow heeft, kan het een goed idee zijn om de woning te houden en huurinkomsten te blijven ontvangen. Als de huurwoning echter een negatieve cashflow heeft of aanzienlijke reparaties nodig heeft, kan het het beste zijn om de woning te verkopen. De executeur of beheerder moet rekening houden met de fiscale gevolgen van de verkoop van het pand en overleg plegen met een fiscalist.

Het pand voorbereiden op de verkoop

De laatste stap bij de verkoop van een huurwoning is het verkoopklaar maken van de woning. De woning moet worden schoongemaakt, gerepareerd en in scène gezet om potentiële kopers aan te trekken. De executeur of beheerder moet samenwerken met een makelaar om de marktwaarde van de woning te bepalen en een prijs vast te stellen die potentiële kopers zal aantrekken.

De woning moet worden vermeld op multiple listing diensten, en de makelaar moet de markt van de woning aan potentiële kopers. De makelaar moet ook samenwerken met de huurders om ervoor te zorgen dat het pand klaar is voor bezichtigingen en open huizen.

Conclusie

De verkoop van een huurwoning na het overlijden van de eigenaar is een ingewikkeld proces dat juridische overwegingen, het begrijpen van de huurovereenkomst, de communicatie met huurders, de beslissing of te verkopen of te houden van de woning, en het voorbereiden van de woning voor de verkoop vereist. Het is belangrijk om samen te werken met professionals, zoals een makelaar en fiscalist, om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt. Door deze stappen te volgen, kan de executeur of beheerder de huurwoning met succes verkopen en het vermogen verdelen onder de erfgenamen

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief