Het oversluiten van uw hypotheek: voordelig

U wilt het vast ook; lagere maandlasten voor uw woning. Afhankelijk van de actuele hypotheekrente, zou dit misschien een mogelijkheid voor u kunnen zijn. Wanneer de hypotheekrente die u momenteel betaalt voor uw woning hoger is dan de actuele hypotheekrente, zou het oversluiten van uw hypotheek een voordelige uitkomst kunnen bieden. Echter, is het niet zo dat dit altijd voordelig is, het hangt namelijk af van de actuele hypotheekrente, de hypotheekrente die u momenteel betaalt, en de kosten die komen kijken bij het oversluiten van uw hypotheek.

Wat houdt het oversluiten van een hypotheek in?

Bij het oversluiten van uw hypotheek lost u uw huidige hypotheek af en sluit u een nieuwe hypotheek af. Deze nieuwe hypotheek kunt u afsluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker, maar dit kan ook bij een andere hypotheekverstrekker. U bent bij het oversluiten van een hypotheek dus niet verplicht dit bij uw huidige hypotheekverstrekker te doen.

Het aflossen van uw huidige hypotheek doet u met behulp van uw nieuwe hypotheek. Maar wanneer besluit u om uw hypotheek over te sluiten? Het oversluiten van een hypotheek doet u wanneer de hypotheekrente die u momenteel betaalt, hoger ligt dan de actuele hypotheekrente. Hierbij moet nog rekening worden gehouden met de hoogte van de oversluitboete, taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Tevens moet u in het achterhoofd houden dat uw belastingvoordeel lager zal zijn wanneer uw hypotheekrente lager is. Deze factoren samen bepalen of het voor u voordelig is om uw hypotheek over te sluiten.

Kosten van het oversluiten van een hypotheek

Afhankelijk van uw hypotheekverstrekker en hypoheekvorm, kunt u bepalen of het voordelig kan zijn om uw hypotheek over te sluiten. Zo is het bij een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek interessanter om over te sluiten, ten opzichte van een aflossingsvrije hypotheek. Dit heeft alles te maken met de oversluitboete die u dient te betalen wanneer u uw hypotheek oversluit. Deze boete moet u betalen, omdat uw huidige hypotheekverstrekker een aantal jaren aan rente misloopt. Met deze boete compenseert uw huidige hypotheekverstrekker deze misgelopen inkomsten.

Wanneer u een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het verstandig om uw hypotheek eerst om te zetten in een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dit omdat de toekomstige maandelijkse aflossing van deze hypotheekvormen door de bank meegenomen moeten worden in de boete, hierdoor valt deze boete lager uit. Deze boete is mee te financieren in uw nieuwe hypotheek. Verder moet uw woning opnieuw worden getaxeerd voor de nieuwe hypotheek die u afsluit, denk hierbij aan gemiddeld €600,-. De nieuwe hypotheek moet worden vastgelegd bij de notaris, denk hierbij ook aan gemiddeld €600,-. Waarschijnlijk hebt u opnieuw een hypotheekadvies- en bemiddeling nodig, hiervan liggen de kosten gemiddeld rond de €2000,-. Zodra al deze kosten voor uw woning in kaart zijn gebracht, kunt u bepalen of het oversluiten van uw hypotheek voor u interessant is.

Conclusie

Wanneer u lagere maandlasten voor uw woning wil, kan het oversluiten van uw hypotheek mogelijk een voordelige uitkomst bieden. Dit komt door de (mogelijk) lagere rente van een nieuwe hypotheek en daardoor lagere maandlasten. Bij het overwegen van het oversluiten van uw hypotheek, dient u echter rekening te houden met verschillende kosten die hierbij komen kijken. Op basis van deze kosten kunt u bepalen of het oversluiten uw hypotheek in uw geval voordelig zal zijn. Wij wensen u veel succes met het in kaart brengen van deze kosten en het (mogelijk) oversluiten van uw hypotheek!

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief