Nieuwe bouwprojecten zijn er wanneer een bestaand gebouw wordt afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw, of waarbij een nieuw gebouw wordt gebouwd op een braakliggend terrein. Wat komt kijken bij nieuwbouwprojecten is veel plannen en de financiële middelen om de projecten te voltooien. Opkoopbeschermingsregels spelen vaak met deze projecten een rol bij het beschermen van deze investeringen.
In juli 2021 is de huisvestingswet 2014 veranderd om de bescherming van opkoop van vastgoed te beschermen. Kort samengevat, de gemeente kan eisen stellen aan het gebruik maken van bepaalde woningen, als dat noodzakelijk wordt ondervonden tegen het bestrijden van schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen of voor het behoud van de leefbaarheid van de woonomgeving.
Wat de gemeente kan doen is het verbieden om bepaalde woonruimten zonder vergunning te gebruiken.
Inhoud van de pagina
Opkoopbescherming woningen
De opkoopbeschermingsregels is belangrijk voor nieuwe bouwprojecten, want ze beschermen de investeringen van alle betrokken partijen. Als de opkoop gebeurt, leidt dit tot vertragingen en extra kosten voor het project. Wat de regels bieden is een systematische manier om met uitkopen om te gaan en eventuele conflicten te vermijden.
Het kan slechts gaan om de volgende soorten woningen:
A. Goedkope en middeldure koopwoningen;
B. Op de dag van eigendomsverkrijging is de woning:
C. De inschrijving van de leveringsakte moet liggen na inwerkingtreding van het in de Huisvestingsverordening vermelde verbod.
Regel opkoopbescherming
Gemeenten kan gebruik maken van deze regelgeving, echter zit hier geen verplichtingen aan. Natuurlijk verschillen de regels hierin per gemeente. Als wij bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam pakken, is Rotterdamse gemeente een van de eerste gemeenten die de opkoopbescherming invoert. Dit bekent dat er dan in 16 wijken in Rotterdam de woningen alleen mag worden gekocht als de koper erin gaat wonen. Het verhuren van een woning mag alleen onder strikte regels.
Minimale grens opkoopbescherming
De opkoopbescherming geldt alleen voor woningen in het lage en midden prijscategorie van huizen. Dat zijn huizen met een WOZ-waarde tot 355.555 euro, wat ook de NHG-grens per 1 januari 2022. Er kunnen boetes komen als de gemeente erachter komt dat u uw woning verhuurd. De boetes kunnen hoogtes behalen tot 21.750 euro.
Stel u heeft een woning in 2021 gekocht, alleen de overdrachtsdatum in 2022 is. Gelden dan ook de nieuwe regels voor u? Wanneer dit het geval is, dat de overdracht in 2022 is, zullen de regels de nieuwe eigenaar confronteren met het verbod.
Opkoopbescherming vergunning
De nieuwe eigenaar kan wel een vergunning vragen voor de verhuur van de woning. De vergunning wordt verleend indien:
- De woningruimte van kwestie wordt gegeven aan een woningzoekende die een familie is met de eigenaar. Denk aan ouders, zussen en broers.
- Als de eigenaar minimaal 12 maanden na eigendomsverklaring zijn woonadres in de woning heeft en de eigenaar een woningzoekend schriftelijk overeenkomt dat de woningzoekende de woonruimte voor een periode van maximaal 12 maanden gebruikt of wanneer het deel wordt gemaakt van een kantoor, winkel of andere soort bedrijfsruimte.
Het is belangrijk dat u goed onderzoek doet naar de precieze regels van de opkoopbescherming. Weten hoe alles werkt en het voorkomen van boetes. Maak gebruik van een expert indien nodig is.