Wat is onderverhuren en hoe werkt het?

In de afgelopen jaren is onderverhuren steeds populairder geworden. Dit komt omdat het een goede manier is om kosten te besparen of om wat extra geld te verdienen. Vele mensen weten echter nog niet hoe het werkt. Kort gezegd is onderverhuur wanneer een huurder een gedeelte of gehele woning verhuurt aan een andere huurder. Het is een goede manier om wat extra geld te verdienen maar er zitten ook risico’s aan verbonden. In deze gids leggen wij uit wat de voor- en nadelen zijn en waar u rekening mee moet houden

Wat is onderverhuren en hoe werkt het?

Onderverhuren houdt in dat de huurder van een woning zijn of haar woning weer verhuurt aan nog iemand anders. Vaak is dit tijdelijk, bijvoorbeeld  een paar maanden maar het kan ook een stuk langer zijn. De persoon aan wie u de woning onderverhuurd heet dan de onderhuurder.

Het onderverhuren van een woning mag niet altijd. De verhuurder moet altijd toestemming geven aan de huurder. Vaak staat er al in het huurcontract gemeld of de woning onderverhuurd mag worden. Daarom is het belangrijk om dit eerst uit te zoeken want anders kan dit leiden tot hoge boetes, het is zelfs mogelijk dat u uit uw huurwoning wordt gezet.

Als u toestemming heeft gekregen om een woning te mogen onderverhuren kunt u opzoek gaan naar een geschikte onderverhuurder. Vaak zijn dit vrienden of familie, maar u kunt ook naar diverse online platforms gaan om iemand te vinden. Het is aangeraden om goed in gesprek te gaan met de onderverhuurder om duidelijke afspraken te maken over het contract. Dit gaat dan bijvoorbeeld over het huurtermijn, de prijs en eventuele andere kosten.

Regels en voorschriften voor de onderverhuur

In de meeste gevallen is het in Nederland niet toegestaan om een sociale huurwoning te onderverhuren maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dit komt omdat sociale huurwoningen bedoeld zijn voor mensen met een laag inkomen. In de vrije sector is het onderverhuren van een woning wel toegestaan zolang de verhuurder hier mee akkoord gaat. Ook mag de onderverhuur prijs niet meer zijn dan wat de huurder betaalt. Ook moet de onderverhuurder ervoor zorgen dat de onderhuurder betaald en zich aan alle andere regels houdt.

De boete voor onderverhuur zonder toestemming

Wanneer je zonder toestemming een sociale huurwoning verhuurt is er een vaste boete van ruim €20,000 dat kan oplopen tot €83,000. Op deze manier wilt de overheid voorkomen dat een woning niet terecht komt bij mensen die er helemaal geen recht op heeft. Daarom is het zo belangrijk om het eerst te vragen aan de verhuurder voordat u iets gaat doen.

Onderverhuur zonder toestemming melden

Als je een vermoedde hebt dat iemand ergens zonder toestemming onderverhuurt kunt u dit bij de gemeente of verhuurder melden. Als u dit gaat doen heeft u wel bewijs nodig voordat u een melding doet. Dit kan bijvoorbeeld door foto’s te maken. Door illegale onderverhuur te melden voorkomt u mogelijke overlast in de buurt.

Voor en nadelen van onderverhuur

De voordelen van onderverhuren is dat uw huurkosten verminderd worden. Dit kan dan aantrekkelijk zijn als u bijvoorbeeld voor een langere tijd weg bent.

De nadelen zijn wel dat een extra huurder risico met zich meebrengt. Zo kan het zijn dat de onderverhuurder zich niet aan de afgesproken regels houdt en voor overlast zorgt. U bent hier dan ook verantwoordelijk voor. Ook zijn er extra regels en voorschriften die verbonden zijn aan het onderverhuren waar u rekening mee moet houden.

Hoe onderverhuur je je huurwoning?

Wanneer u toestemming heeft gekregen om uw woning te mogen onderverhuren kunt u opzoek gaan naar een huurder. U kunt bijvoorbeeld eerst langs gaan bij familie en vrienden die opzoek zijn naar een woning. Ook kunt u gebruik maken van verschillende online platforms. Hier kunt u vaak al snel een passende huurder vinden. Vervolgens gaat u afspraken maken met de huurder die vervolgens vast worden gelegd in het huurcontract.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief