Waarom zou u extra hypotheek aflossen?

Waarom zou iemand zijn hypotheek extra willen aflossen?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om de hypotheek eerder of extra te aflossen. In de meeste gevallen is het inderdaad mogelijk om je hypotheek extra te aflossen, wel zijn er enkele factoren waar opgelet moet worden.

Boetevrij hypotheek extra aflossen

Als u uw hypotheek extra wilt aflossen kunnen hier boetes aan vast zitten. Om geen boete te betalen moet u onder het afgesproken boetevrij aflossen zitten. Deze valt meestal tussen de 10% en 20% per jaar en dit hangt af van de afspraken die er gemaakt zijn met de hypotheekverstrekker.

Wat zijn de voordelen van extra hypotheek aflossen?

Allereerst zal uw hypotheekschuld natuurlijk dalen, omdat u aflost op uw lening. Ook zullen uw maandlasten dalen, omdat er minder geld terugbetaald hoeft te worden. Verder is het mogelijk dat uw tariefklasse en risico-opslag daalt, doordat de waarde hypotheek verhouding daalt.

Wat zijn de nadelen van extra hypotheek aflossen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen, allereest zit u geld nu vast in uw huis. Dit kan slecht zijn, want niemand weet wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren en of u het dan nodig gaat hebben. Ook kan extra aflossen fiscale gevolgen hebben voor uw spaar- of levenhypotheek.

Hoe berekent u wat u maximaal extra mag aflossen?

Elk jaar mag u een percentage van de hypotheek boetevrij aflossen. Dit is dan een percentage van de hoofdsom. Wel is het mogelijk dat u een vergoeding moet betalen als u een vaste rente heeft. Als u variabele rente heeft, kunt u zo veel aflossen per jaar als u wilt. Als u een vaste hypotheekrente heeft en toch boetevrij wilt aflossen dan kunt u dit wel doen als de rentevaste periode afloopt, er een executieverkoop dreigt, het huis tenietgedaan wordt of als u het huis geërfd heeft en een overlijdensrisicoverzekering is.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief