Energielabel berekenen voor uw huis

Energielabel berekenen voor uw huis

Wat is een energielabel?

Een energielabel weergeeft hoe energiezuinig een woning is en mogelijkheden om de woning nog verder te verduurzamen. Energie labels variëren van G tot A, waarbij label G het minst energiezuinig en label A het meest zuinig. In 2015 heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen.

Een definitief energielabel

Zoals al eerder aangegeven is heeft elke woning sinds 2015 een voorlopig energielabel. Deze is niet heel precies en is een schatting die gebaseerd is op gegevens uit het kadaster zoals de leeftijd van de woning en andere vergelijkbare woningen.

Wanneer u uw huis of beleggingspand wilt verkopen of verhuren is het wel verplicht om een definitief energielabel te hebben. Dit helpt de toekomstige kopers of huurders zien of de woning zuinig is of niet en hoe ze de woning kunnen verduurzamen. Ook kan dit positief zijn voor de verkoop van uw woning.

Energielabel G tot A

Het energielabel wordt bepaald door hoeveel kilowattuur aan fossiel brandstoffen je per vierkante meter per jaar verbruikt (kWh/m2). Dus als u meer dan 380 kWh/m2 per jaar verbruikt heeft u energielabel G en als u 0 kWh/m2 per jaar verbruikt heeft u label A++++ en dit betekent dat u klimaat neutraal bent en meer energie opwekt dan verbruikt. Zie de afbeelding hieronder voor de andere energie labels met bijbehorende verbruik.

Op welke punten wordt het energielabel gebaseerd

Wanneer een energielabel berekent wordt, wordt dit gedaan aan de hand van een checklist van 11 verschillende factoren. Deze zijn:

 • Bouwjaar van de woning
 • Woningsoort (rijtjeshuis, vrijstaand huis, appartement, etc.)
 • Glas soort (enkel, dubbel, HR++, etc.)
 • Isolatie van het dak
 • Vloerisolatie
 • Verwarming
 • Warmwatervoorziening
 • Ventilatie
 • Zonnepanelen en zonneboiler
 • Gevelisolatie of muurisolatie

Energielabel woning zelf berekenen

Helaas niet, voorheen had de overheid zelf een website waar ja aan de hand van een aantal factoren zelf een schatting kon maken, maar die is er niet meer en een woning mag nu alleen bepaald worden door een gecertificeerd energieadviseur.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Zoals al eerder vermeld is heeft elk huis een energie label. Om te zien welk energielabel uw huis heeft kunt u uw adres invullen op energielabel.nl.

Energielabel aanvragen kosten

De kosten van een energielabel zouden tussen de €100-€190  moeten liggen volgens de overheid maar bij de meeste energieadviseurs moet je minstens €100 meer rekenen.

Ook is de prijs afhankelijk van de type woning. Een appartement is goedkoopst en een vrijstaande woning is het duurst en de grote van de woning is ook een prijs bepalende factor.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief