Hoe werkt een eindinspectie?

Hoe werkt de eindinspectie?

U heeft recent een huis gekocht en de overdracht is al binnenkort. Voordat de overdracht bij de notaris plaatsvindt is er nog een laatste bezichtiging, ook wel de eindinspectie. Samen met de verkoper gaat u dan nog een keer door het huis om te kijken of alles naar afspraak wordt achtergelaten.

Waarom is een eindinspectie belangrijk?

Tussen de tijd van het tekenen van de koopovereenkomst en de oplevering zit vaak wel een aantal maanden. Tussen die van het eerst tekenen en de overdracht kan heel wat tijd zitten dus kan er ook wat veranderen aan het huis, nieuwe gebreken opduiken en controleren of alles is achtergelaten zoals afgesproken. Hiermee voorkom je problemen en misverstanden in de toekomst en weten de koper en verkoper waar ze voor staan.

Wanneer is de eindinspectie?

De eindinspectie van een woning vindt plaats vlak voor de overdracht, meestal is dit een dag van tevoren maar het zou ook een aantal dagen van tevoren kunnen. Een eindinspectie duurt zo’n half uur tot een uur. Het wordt aangeraden om samen met de makelaar het huis te doorlopen want een makelaar weet waar hij op moet letten.

Waar moet u op letten tijdens de eindinspectie?

  • Kijk of alles het nog goed doet, dus kijk of er warm water loopt, alle elektrische apparaten nog werken en zijn alle sleutels aanwezig.
  • Liggen alle roerende zaken er nog zoals afgesproken. Dit is afhankelijk van wat u heeft afgesproken maar dit zouden bijvoorbeeld de vloeren en gordijnen kunnen zijn.
  • Check de meterstanden samen met de verkoper want deze moet je opgeven aan de leverancier.
  • Zorg ervoor de als verkoper je op tijd de opstalverzekering beëindigt en de koper de opstalverzekering geregeld heeft.

Wat als er gebreken opduiken tijdens de eindinspectie?

Tijdens de eindinspectie hoop je natuurlijk niet dat er iets opduikt maar het is altijd mogelijk. Als er iets opduikt kunt u samen met de verkoper overleggen hoe het opgelost kan worden en vrijwel altijd zal de verkoper dit op moeten lossen.

In gebreke stellen na de eindinspectie

Het kan dat er opeens enorme gebreken opdoen tijdens de einsinspectie, dan kunt u de verkoper in gebreke stellen. Als u dit doet krijgt de verkoper 8 dagen om het gebrek te herstellen. Ook kan er afgesproken worden binnen welk termijn dat gebeurt.

Als de verkoper dit weigert  of niet doet binnen de afgesproken tijd kan u de verkoper in gebreke stellen. Als verkoper kunt u dan ook een boete oplopen van 10% van de koopsom of 0.3% van de koopsom per dag.

De eindinspectie is goed gegaan

Als de eindinspectie goed is gelopen en er waren geen gebreken, of deze zijn opgelost, kunnen de koper en verkoper naar de notaris gaan om de overdracht van de woning te regelen. Jullie tekenen dan de leveringsakte en als deze getekend is de woning nu officieel van de koper

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief