Wat zijn successierechten?

Inzicht in de ins en outs van successierechten op huizen: Een uitgebreide gids

Vermogensbelasting kan een complex en soms verwarrend onderwerp zijn, vooral als het gaat om huizen. In deze uitgebreide gids duiken we in de ins en outs van successierechten op huizen, inclusief wie de belasting betaalt, hoe de waarde van een huis wordt bepaald voor successierechten, en strategieën om de successierechten te minimaliseren.

Inzicht in de basis van vermogensbelasting

Vermogensbelasting is een belasting op de overdracht van onroerend goed nadat iemand is overleden. In de Verenigde Staten legt de federale overheid een vermogensbelasting op bij de overdracht van eigendom dat meer waard is dan een bepaald bedrag. Vanaf 2021 geldt de federale estate tax voor nalatenschappen met een waarde van meer dan $11,7 miljoen.

Sommige staten hebben echter ook hun eigen landgoedbelastingwetten, die van toepassing kunnen zijn op kleinere nalatenschappen. Het is belangrijk op te merken dat boedelbelasting wordt betaald door het landgoed, niet door de begunstigden die het eigendom ontvangen.

Wie betaalt de successierechten op huizen?

Wanneer iemand overlijdt en een huis achterlaat, kan het landgoed worden onderworpen aan successierechten als de waarde van het huis en andere activa het federale of staatsvrijstellingsbedrag overschrijdt. De uitvoerder van de nalatenschap is verantwoordelijk voor het indienen van een federale aangifte van successierechten en het betalen van eventueel verschuldigde belastingen.

Als het huis wordt nagelaten aan een overlevende echtgenoot, kan het worden vrijgesteld van successierechten. Dit komt door de onbeperkte huwelijksaftrek, waardoor de ene echtgenoot een onbeperkt bedrag aan activa aan de andere echtgenoot kan nalaten zonder dat er successierechten verschuldigd zijn.

successierechten wat is het

Hoe wordt de waarde van een huis bepaald voor de successierechten?

De waarde van een huis voor de successierechten wordt meestal bepaald door de marktwaarde op het moment van overlijden van de eigenaar. De reële marktwaarde is de prijs die een bereidwillige koper zou betalen aan een bereidwillige verkoper, die beiden op de hoogte zijn van de relevante feiten en niet onder druk staan om te kopen of te verkopen.

Om de reële marktwaarde van een huis te bepalen, kan een taxatie nodig zijn. De executeur-testamentair kan een professionele taxateur inhuren om de waarde van het huis te bepalen, of hij kan andere methoden gebruiken, zoals recente verkopen van soortgelijke huizen in de omgeving.

Vrijstellingen en aftrekposten voor successierechten op huizen

Er zijn een aantal vrijstellingen en aftrekposten die van toepassing kunnen zijn op successierechten op woningen. Bijvoorbeeld, de federale boedelbelasting voorziet in een verenigd krediet dat kan worden gebruikt om de boedelbelastingplicht te compenseren. In 2021 is het verenigde krediet $ 11,7 miljoen, wat betekent dat landgoederen met een waarde van minder dan dit bedrag niet onderworpen zijn aan federale boedelbelasting.

Daarnaast zijn er bepaalde aftrekposten die van toepassing kunnen zijn op boedelbelasting op woningen. Het landgoed kan bijvoorbeeld eventuele hypotheken of pandrechten op de woning aftrekken, evenals eventuele kosten in verband met de verkoop van de woning.

Strategieën om vermogensbelasting op woningen te minimaliseren

Er zijn een aantal strategieën die kunnen worden gebruikt om de successierechten op woningen te minimaliseren. Een veel voorkomende strategie is om de eigendom van het huis over te dragen aan een trust. Dit kan helpen om de waarde van de nalatenschap te verminderen en kan ook andere voordelen bieden zoals bescherming van het vermogen en controle over hoe het eigendom wordt verdeeld.

Een andere strategie is om de woning tijdens het leven van de eigenaar te schenken. Dit kan helpen om de waarde van de nalatenschap te verminderen en kan ook andere voordelen opleveren, zoals belastingbesparing en de mogelijkheid om te zien hoe het eigendom wordt gebruikt.

Het is belangrijk om met een ervaren estate planning advocaat te werken wanneer u deze strategieën overweegt, omdat ze complexe juridische en fiscale gevolgen kunnen hebben.

Conclusie

Vermogensbelasting op woningen kan een complex en soms verwarrend onderwerp zijn, maar het begrijpen van de basis is essentieel voor iedereen die onroerend goed erft of zijn eigen nalatenschap plant. Door te begrijpen wie successierechten op huizen betaalt, hoe de waarde van een huis wordt bepaald voor successierechten, en strategieën om successierechten te minimaliseren, kunt u ervoor zorgen dat u weloverwogen beslissingen neemt en uw vermogen beschermt.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief