Verkocht onder voorbehoud

Wat is verkocht onder voorbehoud?

U heeft misschien wel eens de afkorting ovb gezien op sites zoals Funda. Ovb is de afkorting voor onder voorbehoud. Verkocht onder voorbehoud betekent dat de woning wel al verkocht is maar dat de koper/verkoper aan alle voorwaarden van het voorlopige koopcontract moet voldoen. Als de koper of verkoper niet kunnen voldoen aan de ontbindende voorwaarden mag de koop ontbonden worden.

Waarom staat het huis nog op Funda als deze al verkocht is?

Tijdens de periode van het OVB traject kan de verkoper van de woning nog steeds bezichtigingen inplannen. Dit is zodat geïnteresseerden nog steeds naar de woning kunnen kijken, maar tijdens deze periode mag er geen bod uitgebracht worden. Dus dit betekent dat als de koop niet doorgaat dat er al mensen zijn die wellicht ook een bod willen doen.

Verschillende manieren van verkocht onder voorbehoud

Er zijn meerdere manieren waar een huis verkocht is onder voorbehoud. Namelijk onder voorbehoud van financiering, bouwtechnische keuren en verkoop van eigen woning.

OVB financiering: Bij voorbehoud van financiering is de woning verkocht maar heeft als ontbindende voorwaarde dat de koper nog een hypotheek moet regelen. Als het de koper niet lukt kan hij op grond van voorbehoud van financiering onder de koop uitkomen.

OVB bouwtechnische keuring: Bij voorbehoud van bouwtechnische keuring is de woning verkocht maar heeft als ontbindende voorwaarde dat de kosten van achterstallig onderhoud niet boven een vooraf afgesproken bedrag komt. Als dit bedrag boven het afgesproken bedrag is mag de koper de koop ontbinden.

OVB verkoop van eigen woning: Bij voorbehoud van verkoop van eigen woning krijgt de koper een termijn om zijn eigen woning te verkopen. Als dit niet lukt mag de koper de koop ontbinden.

Als de koper binnen 3 dagen van het tekenen van het voorlopig koopcontract zich bedenkt mag hij deze ontbinden ongeacht de voorwaarden. Maar zodra die 3 dagen bedenktijd voorbij zijn moet hij alles doen om aan de voorwaarden te voldoen

Kosten als de koop niet doorgaat

Als de koper zich niet kan voldoen aan  de voorwaarden van het voorlopige koopcontract moet de koper vaak een boete betalen. Wanneer het voorlopige koopcontract getekend is en het OVB traject begint moet een koper 10% van de waarde van het huis als waarborg som neerleggen. Dit betekent dat als hij zich niet kan voldoen aan de voorwaarden dat hij 10% van de waarde van het huis kwijt is. Dit is er om voor te zorgen dat een koper er alles aan doet om de verkoop door te laten gaan en de tijd van de verkoper niet verspeelt.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief