Voordelen van het verlengen van uw vaste renteperiode

Inleiding

Het verlengen van uw vaste renteperiode kan allerlei voordelen bieden. Een van de belangrijkste voordelen is dat u zekerheid heeft over uw maandelijkse kosten. U weet namelijk precies hoeveel u elke maand moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan. Dit kan erg belangrijk zijn wanneer u een wat strakker budget heeft en als u verwacht dat uw inkomsten op de korte termijn niet zullen stijgen. Is de rente momenteel laag en wilt u hiervan profiteren? Dan kan het verlengen van uw rentevaste periode voordelig zijn. 

Een ander voordeel van de rentevaste periode is de zekerheid die u hebt tijdens renteschommelingen, deze schommelingen hebben op deze manier geen invloed op de hoogte van uw rente. Wanneer de rente stijgt, profiteert u van een lagere rente. Maar wanneer de rente daalt, ervaart u hier nadeel van. 

Nadelen van verlengen van uw vaste renteperiode

Hoewel verlengen redelijk wat voordelen biedt, zijn er ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat u niet kunt profiteren van eventuele renteverlagingen. Doordat u een rentevaste periode hebt, kunt u niet profiteren van de lagere rente en zit u vast aan het vooraf overeengekomen rentepercentage. 

Een ander nadeel is dat u mogelijk boeterente dient te betalen wanneer u uw vaste renteperiode wilt verlengen. Boeterente is een vergoeding die u aan de bank moet betalen als u uw hypotheek of lening eerder wilt aflossen of uw rentevaste periode wilt verlengen. De hoogte van de boeterente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van uw lening en de resterende looptijd.

Wanneer is het handig om uw vaste renteperiode te verlengen?

Het verlengen van uw vaste renteperiode kan handig zijn wanneer u de zekerheid wilt die dit vaste rentepercentage biedt. Op deze manier weet u altijd welk bedrag u maandelijks dient te betalen. Tevens is de rentevaste periode handig wanneer u verwacht dat de rente percentages in de toekomst zullen stijgen. Als u de verwachting hebt dat de rentepercentages op korte termijn zullen dalen, is het verstandiger om even af te wachten en mogelijk te profiteren van de lagere rente.

Over het algemeen is het verstandig om uw vaste renteperiode te verlengen als u van plan bent om langere tijd in uw woning te blijven wonen of wanneer u uw lening voor een langere periode wilt behouden. Als u van plan bent om uw woning op korte termijn te verkopen of uw lening binnenkort af te lossen, dan is het verlengen van uw rentevaste periode waarschijnlijk niet nuttig.

Variabele rente

Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten en de verwachting is dat de rentepercentages omlaag zullen gaan, is het handig om te kiezen voor variabele rente. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u de variabele rente zonder bijkomende kosten omzetten naar vaste rente. Doe dus goed onderzoek naar de rentepercentages en de mogelijkheden bij uw hypotheekverstrekker!

Conclusie

Een rentevaste periode kent voordelen en nadelen, afhankelijk van de markt kunt u bepalen of een hypotheek met vaste of variabele rente de beste optie is. Wanneer u van plan om een hypotheek af te sluiten of om uw hypotheek om te zetten, is het sterk aan te raden om u goed te verdiepen in de huidige markt. Wij wensen u succes!

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief