Welke Rechten en plichten heb ik als huurder?

Welke rechten en plichten heb ik als huurder?

Stel u huurt een huis en dan zijn er jammer genoeg bepaalde plichten die u heeft.

Als eerste en de meeste belangrijke plicht is dat u als huurder uw huur op de tijd moet betalen. In het huurcontract staat hoeveel de huur is en wanneer die moet worden betaald.

U moet zich gedragen als een ‘goede huurder’ wat betekent dat u bijvoorbeeld zelf kleine reparaties moet doen als het nodig is of u zorgt voor geen overlast. Als u zich een beetje netjes gedraagt zal u geen problemen hebben. Als er wel problemen voorkomen komen deze vaak in de verhuurdersverklaring te staan.

Welke rechten heeft u als huurder?

Als eerste heeft u huurbescherming. Wat dit inhoudt is dat de  verhuurder de huur niet zomaar kan stopzetten. Alleen als u een woning tijdelijk verhuurt, heeft u minder huurbescherming. De verhuurder kan tussentijd de huur niet opzeggen, dus u hoeft daar geen zorgen om te maken. Wel wanneer de het contract eindigt.

U heeft een huurprijsbescherming als u in een sociale huurwoning, kamer, woonwagen of woonwagenstandplaats woont. Dit betekent dat de huurprijs niet te hoog mag zijn of dat er een onredelijke huurprijsverhoging voorkomt. Het maakt niet uit of u een contract voor een bepaalde of onbepaalde tijd heeft u heeft recht op huurprijsbescherming. Let op, dit geldt niet voor de vrije sector.

U heeft ook recht op woonplezier. U moet ongestoord kunnen genieten van uw woning. De verhuurder mag niet zomaar uw woning binnenkomen.

Als de verhuurder besluit de de verhuurde woning te verkopen mag de nieuwe eigenaar u niet zomaar uit de woning zetten.

Huurtoeslag

U ontvangt alleen huurtoeslag als u aan de voorwaarden voldoet. Als de huur of uw inkomen te hoog is ontvangt u geen toeslag. Voor meer informatie adviseren wij u om naar de website van de belastingdienst te gaan.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief