Alles over pachtgrond en landbouw

Inzicht in pachtgrond en landbouw

Pachtgrond is een vorm van grondbezit waarbij de grond voor een bepaalde periode wordt gepacht. In de landbouw wordt pachtgrond vaak gebruikt door landbouwers die niet het geld hebben om grond te kopen. In dit blogartikel wordt er een simpel overzicht gegeven van pachtgrond en het gebruik ervan in de landbouw.

Wat is pachtgrond en hoe werkt het in de landbouw?

Pachtgrond is een vorm van grondbezit waarbij de grond tijdelijk wordt gepacht. Het verschil tussen pacht en huur is dat huur over de roerende en onroerende zaken gaat, en pacht alleen om onroerende zaken. Denk aan landbouwgrond of agrarische opstal. In de pachtovereenkomst staan verschillende voorwaarden, denk aan de duur van het contract, de maandelijkse kosten en andere voorwaarden.

Door de pachtgrond hebben landbouwers de mogelijkheid de grond te gebruiken voor hun landbouw en zij niet meteen een stuk grond hoeven te kopen. Dit is natuurlijk ontzettend handig voor beginnende landbouwers die nog niet het kapitaal hebben om een stuk grond te kopen. Daarbij zijn er ook financiële risico’s die vastzitten met het bezitten van een stuk grond.

Voordelen van pachtgrond voor landbouwers

Het voornaamste voordeel is dat zij geen grond hoeven te kopen om landbouwactiviteiten te willen doen. Dit is voordelig voor beginnende landbouwers of zelf ervaren landbouwers die niet vast willen zitten met de risico’s die het grondbezit met zich meebrengen. Daarbij is pachtgrond fiscaal aftrekbaar. Je kan namelijk de pachtgrond aftrekken bij de belastingaangifte.

Nadelen van pachtgrond voor landbouwers

Het grootste nadeel is dat landbouwers niet de eigenaar zijn van de grond. Er kunnen dus beperkingen zijn waarop op de grond wordt gebruikt. Je wordt gelimiteerd en bent dus niet volledig vrij in keuze. Dit kan verschillen per pachtgrond, maar volledige vrijheid op grond is vaak geen mogelijkheid.

Een ander nadeel is dat de pachtprijs kan stijgen over de jaren heen. Hierdoor kunnen landbouwers moeilijk een duidelijke planning maken op lange termijn. Dit komt doordat zij nooit precies zullen weten wat de precieze kosten zullen zijn op langere tijd, dus zullen zij altijd aanpassingen moeten maken op de begroting van lange termijn.

Inzicht in pachtovereenkomsten

Pachtovereenkomsten zijn juridische contracten waarin de voorwaarden van de pacht duidelijk instaan. De overeenkomst beschrijft de duur van pachtovereenkomst, het pachtbedrag en eventuele beperkingen op het gebruik van de grond. Het is elementair dat de landbouwer de overeenkomst minutieus leest zodat zij of hij begrijpt wat er in de overeenkomst staat. Er kunnen ook eventuele boetes instaan als de regels worden overtreden die in het contract staan. Lees eerst goed, voordat u tekent!

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief