Wat zijn de makelaarskosten van een verkoop woning?

Wat zijn de makelaarskosten van een verkoop woning?

Wanneer u een huis koopt of verkoopt met een makelaar komen daar natuurlijk kosten bij. Het is van belang om deze van tevoren te weten.

Welke makelaarskosten zijn er bij de verkoop van een woning?

Wanneer iemand gebruik maakt van een makelaar zijn er vrijwel altijd opstartkosten en courtage. Deze kosten zijn per makelaar anders en worden van tevoren afgesproken. Het is van belangrijk om met meerdere makelaars zodat u de meest voordelige kunt vinden.

Hoeveel zijn de opstartkosten?

De opstartkosten staan niet vast. Deze worden afgesproken met de makelaar en worden gebruikt voor bijvoorbeeld de foto’s nemen van de woning of advertentiekosten. Dit betekent wel dat het bij de ene makelaar een stuk voordeliger is dan bij de ander. De opstartkosten vallen bijna altijd tussen de €300 en €700 maar er zijn natuurlijk altijd uitschieters.

Hoeveel is de courtage?

Courtage is ook nooit hetzelfde. De courtage wordt net zoals de opstartkosten ook vooraf afgesproken en de courtage is eigenlijk wat de makelaar werkelijk zelf verdient. De courtage valt bijna altijd tussen de 1% en 1.5%. Het is ook mogelijk dat een makelaar een vaste courtage vraagt, dit is meestal als de waarde van de woning relatief weinig waard is want anders is het de tijd van de makelaar ook niet waard.

De makelaarskosten berekenen

De makelaarskosten berekenen is niet moeilijk. Als u opstartkosten van €500 heeft afgesproken met een courtage van 1.5% op een woning van €250,000 betaal u namelijk zo’n €4,250 aan makelaarskosten.

Toch liever geen makelaar gebruiken?

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw woning zelf te verkopen of aan een woning opkoper te verkopen. Uw woning zelf verkopen heeft ook zijn uitdagingen, maar een woning verkopen aan een huizen opkoper als Zoons Vastgoed is wel makkelijk. U hoeft alleen een gratis en vrijblijvend bod aan te vragen onder voorbehoud van een bezichtiging. Als u deze accepteert kan de verkoop al snel rond zijn en wij zorgen ervoor dat de verkoop zorgeloos en moeiteloos verloopt.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief