Hoe werkt de leegstandwetgeving?

Wat is de leegstandwetgeving?

De leegstandswetgeving is geïntroduceerd om de leegstand van woningen en gebouwen te verminderen. Door deze wet wordt het mogelijk gemaakt om panden die bestemd zijn voor de sloop, renovatie en verkoop tijdelijk te verhuren. De periode waarin dit pand verhuurd mag worden is minimaal 6 maanden tot 5 jaar.

De voordelen van de leegstandwetgeving

Als grootste voordeel zorgt de leegstandwet ervoor dat er huur woningen beschikbaar komen ook al is het niet permanent. Verder is het ook voordelig voor de eigenaren van de panden want zo kunnen ze toch nog inkomsten genereren tot de sloop, renovatie of verkoop begint. Vaak zijn woningen die verhuurd worden onder de leegstandwet een stuk goedkoper dan een vergelijkbare huurwoning.

leegstandwetgeving

De nadelen van de leegstandswetgeving.

Het grootste nadeel van de leegstandswet is dat er geen zekerheid is voor de huurder. Het zou zomaar kunnen dat de huurder er direct na enkele maanden uit moet. Ook omdat het geen contract is met onbepaalde tijd moet je er gegarandeerd na een afgesproken tijd uit en dan met de huurder weer gaan zoeken naar een nieuwe woning. Ook worden woningen onder de leegstandwet vaak minder goed onderhouden want uiteindelijk moeten deze toch gesloopt of gerenoveerd worden.

Welke panden vallen onder de leegstandwetgeving?

Eigenlijk kan elk pand onder de leegstandwetgeving vallen. Van een normale woning tot kantoorpand. Wel komt het vaak voor het iets langer duurt voordat kantoorpanden gesloopt of gerenoveerd worden dan andere soorten panden. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren.

Conclusie

De leegstandwetgeving zorgt ervoor dat leegstaande panden toch nog bezet kunnen worden tot het laatste moment maar voor een huurder biedt dit vele onzekerheden waardoor het niet voor iedereen bestemd is. Wel kan het een stuk voordeliger zijn dan de reguliere huur. Maar als huurder moet je de overweging wel maken. Zorg er dus ook voor dat u goed bent ingelicht want elk pand is anders en de huurvoorwaarden kunnen enorm verschillend zijn

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief