Huurwetten en huurvoorwaarden

Het huren van een woning of pand gaat in samenwerking met een wettelijke overeenkomst tussen de verhuurder en de huurder. Deze overeenkomst wordt ook wel een huurovereenkomst genoemd. In een huurovereenkomst staan de voorwaarden tussen de verhuurder en de huurder. De voorwaarden zijn altijd gebaseerd op de huidige wetgeving van Nederland, die per situatie kan verschillen. De wetten en regels zijn bedoeld om de rechten van zowel verhuurders als huurders te beschermen.

Een overzicht van huurwetten en huurvoorwaarden

De huurvoorwaarden kunnen verschillen per overeenkomst. Er zijn verschillende voorwaarden zoals de duur van de overeenkomst, de huurprijs, de verhuurdersverklaring en de responsabiliteit van de huurder en verhuurder. In Nederland heb je de algemene huurwetten die invloed kunnen spelen op de volgende begrippen waar voorwaarden vaak over wordt gemaakt:

 • Huurcontrole
 • Waarborgsom
 • Beëindiging van de huurovereenkomst
 • Uitzettingsprocedures
 • Onderhoud en herstellingen

De voorwaarden die zich in de huurovereenkomst komen, zijn specifieke bepalingen. Deze bepalingen kunnen invloed hebben op verschillende gebieden:

 • Huurbetaling
 • Onderhuur
 • Huisdieren
 • Gebruik van de woning
 • Vernieuwingsmogelijkheden

De gevolgen van de huurwetten en huurvoorwaarden

De wetgeving rondom het begrip huur, is er om de huurmarkt te reguleren en de rechten van de huurders te beschermen. Wetten beperken bijvoorbeeld de hoogte van de huurprijs die verhuurders mogen vragen. Dit is natuurlijk erg voordelig voor huurders met een gelimiteerd budget, echter kan het ook negatieve gevolgen hebben voor verhuurders, doordat zij soms de kosten niet kunnen dekken met de ontvangen huur.

Het belang van huurvoorwaarden

Huurvoorwaarden zijn elementair bij huurovereenkomsten. In principe bepalen zij de relatie tussen de verhuurder en de huurder en kunnen op deze manier geschillen en misverstanden voorkomen. Huurvoorwaarden kunnen ook de eigendom beschermen van de verhuurder. Voorwaarden dat de huurder verantwoordelijk moet zijn met de spullen die zich bevinden in en rondom het huis is de meest, gebruikte voorwaarden in huurovereenkomsten, omdat het een ontzettend belangrijke voorwaarden is. Je wilt natuurlijk niet dat de huurder alles gaat slopen in het huurhuis zonder enige consequenties. Dit zijn een van de vele voorbeelden die in een huurovereenkomst is te vinden.

Meer over onze diensten

Heeft u nog vragen of wilt u uw verhuurde huis verkopen? Dan kunt u ons bellen op
085 00 44 210. Verder kunt u ook ons contact formulier invullen of een e-mail sturen naar info@zoonsvastgoed.nl

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief