Hoeveel geld heeft u nodig om in vastgoed te kunnen beleggen?

Inleiding

U hebt vast wel een keer iemand erover gehoord, iets op tv erover gezien of reclame erover gekregen; beleggen in vastgoed. Sommige personen beweren dat u in vastgoed kunt beleggen met een zeer kleine eigen inleg. Maar is dit wel zo en welke mogelijkheden bestaan er? Dit alles leggen wij u in dit artikel uit!

Mogelijkheden

Bij het beleggen van een gedeelte van uw vermogen in vastgoed, komen een aantal belangrijke zaken kijken. Zo moet u over voldoende vermogen beschikken om te kunnen permitteren bepaalde risico’s te lopen door uw vermogen te beleggen. Maar wanneer hebt u voldoende vermogen en welke mogelijkheden zijn er wanneer u over het juiste vermogen beschikt? Dit hangt volledig af van uw wensen en uw doelen.

Lijkt het u bijvoorbeeld leuk om zelf panden aan te kopen, deze te gaan verhuren en het beheer zelf uit te voeren? Dan hebt u een flink vermogen nodig, omdat u zelf panden wilt aankopen. Echter, kan een groot gedeelte van de aankoop gefinancierd worden door middel van een hypotheek. Lijkt het u fijner om zo min mogelijk zelf te doen en vindt u het rendement van uw belegging het belangrijkste? Dan zijn vastgoedfondsen een zeer interessante optie voor u. Hebt u niet veel geld om te beleggen, maar wilt u dit toch doen? Dan is een Real Estate Investment Trust (REIT) een mooie uitkomst voor u. Hier kunt u al beleggen met een inleg vanaf €5,-.

Hypotheek

Wanneer u besluit om zelf panden aan te kopen, maar niet direct een groot deel van uw vermogen kwijt wilt zijn aan één pand, dan is een beleggingshypotheek dé uitkomst voor uw situatie. Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die beleggingshypotheken aanbieden. De eisen verschillen per hypotheekverstrekker, maar u kunt er vanuit gaan dat iedere hypotheekverstrekker minimaal 20% eigen inleg zal eisen, maar veelal ligt dit percentage nog hoger. Ook wanneer u besluit een volledige vastgoedportefeuille op te kopen, kunt u een beleggingshypotheek aanvragen. Zo kunt u bij ING pas terecht voor een financiering vanaf €500.000,-. De rentes van beleggingshypotheken liggen tussen de 4% en 6%.

Berekeningen

Wanneer u besluit om in vastgoed te beleggen, is uw doel om rendement te behalen. Hieronder hebben wij een aantal berekeningen uitgewerkt die de verdiensten per situatie verduidelijken;

  • U koopt een pand aan voor €500.000, hiervoor maakt u gebruik van een hypotheek ter waarde van €300.000. U hebt gekozen voor een annuïteitenhypotheek en uw hypotheekrente bedraagt 4,2%. Op basis hiervan zijn uw maandelijkse hypotheeklasten ongeveer €1400. U vraagt een kale huurprijs van €2200 voor het pand. Dit betekent dat u (op basis van deze zeer grove berekening) minimaal €800 euro per maand verdient.
  • U belegt €50.000 in een vastgoedfonds. Uw geld wordt verdeelt over meerdere panden. U behaalt een gemiddeld rendement van 6,5% over een periode van vijf jaar. U hebt in deze vijf jaar €16.250 verdient.

Conclusie

Een deel van uw vermogen in vastgoed  beleggen is een relatief veilige investering. Echter, zijn er verschillende mogelijkheden om uw vermogen in vastgoed te beleggen. Iedere manier kent ook zijn eigen risico’s en minimale inleg. Het is al mogelijk om in vastgoed te investeren vanaf €5, een groot vermogen hebt u dus niet nodig. Wel moet u er rekening mee houden dat beleggen in vastgoed ook risico’s met zich meebrengt, beleg hierom alleen geld dat u kunt missen. Bent u nog onbekend in de wereld van beleggen in vastgoed? Lees dan ons artikel over beleggen voor beginners.

Wilt u bij ons beleggen of heeft u een beleggingspand die u wilt verkopen? Neem dan contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te bespreken!

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief