Verduurzamen van uw woning: Wat moet u weten?

Het is niet alleen een trend, het is ook nog eens goed voor uw portemonnee en het milieu; het verduurzamen van een woning. Sinds de energieprijzen significant gestegen zijn, is de verkoop van verduurzamende materialen en installaties voor woningen ook met grote percentages. Dat is niet zonder reden.

Wanneer u eenmalig investeert in de verduurzaming van uw woning, verdient u dit, afhankelijk van de verduurzaming en de kosten hiervan, in de volgende jaren weer terug. Met als resultaat een maandelijks goedkopere woning die comfortabeler is en bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem. Maar hoe kunt u zelf uw woning verduurzamen en wat zijn de mogelijkheden? Dit alles leggen wij u in dit artikel uit!

Verschillende manieren van verduurzaming

Wanneer u uw woning wilt verduurzamen, zijn er allerlei verschillende mogelijkheden. Zo kunt u al voor een paar euro verduurzamen, maar kunt u ook voor vele duizenden euro’s verduurzamen. Uiteindelijk dienen deze manieren allemaal hetzelfde doel; het verduurzamen, comfortabeler en goedkoper maken van uw woning. Hieronder leggen wij de verschillende manieren van verduurzaming voor u uit:

 1. Het isoleren en dichten van naden en kieren. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen, door gebruik te maken van tochtstrips en kit. Hierdoor verliest uw woning minder warmte in de winter en hoeft u minder energie te verbruiken, en komt er tijdens warme dagen in de zomer minder warmte naar binnen. Kosten: een aantal tientallen euro’s.
 2. Het installeren van glasisolatie. Dit is simpel gezegd het installeren van dubbelglas. Door dubbelglas (of zelfs driedubbel glas) te installeren, verbetert u de isolatie van uw woning aanzienlijk. Bij driedubbel glas is de isolatiewaarde 5 keer beter ten opzichte van enkelglas. Kosten: gemiddeld €30,- per vierkante meter voor dubbelglas en €120,- per vierkante meter voor driedubbel glas.
 3. Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie. De muur van uw woning bestaat uit twee muren met daartussen lucht, deze luchtlaag kan worden opgevuld met spouwmuurisolatie. Deze manier van isolatie zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat van uw woning. U moet het zien als een laag die uw buitenmuur en binnenmuur scheidt en hierdoor meer warmte vasthoudt. Kosten: gemiddeld €25,- per vierkante meter.
 4. Het laten installeren van een warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht onttrekt of warmte vanuit de aardbodem gebruikt. Met een warmtepomp verwarmt u uw woning zonder gas te verbranden of grote hoeveelheden elektriciteit te gebruiken. Kosten: €6500 á €20.000, afhankelijk van de soort warmtepomp en de grootte van uw woning.
 5. Het installeren van zonnepanelen. Door zonnepanelen te laten installeren, kunt u aanzienlijk besparen op uw elektriciteitskosten. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen en het type dak van uw woning, kunt u zelfs volledig zelfvoorzienend zijn. Het plaatsen van zonnepanelen is een gevaarlijk en specialistische klus, het is dan ook aan te raden een externe partij hiervoor in te huren. Kosten: gemiddeld €7500,- per 10 zonnepanelen.

Subsidie voor verduurzaming van uw woning

Wanneer u van plan bent om uw woning te gaan verduurzamen, kunt u subsidie aanvragen. Hiervoor kunt u gebruik maken van de ISDE-subsidie, dit staat voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. U kunt deze subsidie aanvragen wanneer u uw woning wil laten isoleren, een warmtepomp wil laten installeren, een elektrische kookplaat wil aanschaffen of uw woning wil laten aansluiten op het warmtenet. Hiervoor moet u aan een aantal voorwaarden voor doen, deze zijn te vinden bij Rijksoverheid.

Conclusie

Het verduurzamen van uw woning kan op verschillende manieren, afhankelijk van uw budget en wensen kunt u zelf bepalen wat de verduurzaming van uw woning gaat kosten. Voorafgaand aan de aanschaf van verduurzamingselementen voor uw woning is het verstandig om te controleren of u in aanmerking komt voor een subsidie. Wat u ook besluit, iedere verduurzaming aan uw woning draagt bij aan lagere kosten en een beter milieu.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief