Alles wat u moet weten over het recht van overpad

Inleiding

Wanneer uw woning alleen te bereiken is door gebruik te maken van de grond van uw buren, zult u gebruik moeten maken van het recht van overpad. Dit recht houdt in dat u als woningbezitter of huurder gebruik mag maken van de grond van uw buren om bij u woning te komen. U heeft hier alleen recht op wanneer er geen andere mogelijkheid is om uw woning via eigen grond te bereiken. In dit artikel leggen wij u alles uit rondom het recht van overpad.

Onderlinge afspraken of notaris

Als u gebruik wil maken van het recht van overpad, kunt u hierover onderling afspraken maken met uw buren. Zo kunt u afspreken dat u een specifiek gedeelte van de grond van uw buren zult gebruiken om bij uw eigen grond te komen. Als beide partijen hiermee instemmen, hoeft dit niet te worden vastgelegd. Wanneer u toch een extra stukje zekerheid wil of uw buren niet instemmen met het gebruik van de grond, kunt u de notaris raadplegen om het recht van overpad vast te laten leggen. De notaris legt dan vast welk deel van de grond van uw buren u mag gebruiken als overpad. De notaris maakt dit recht van overpad officieel door het opgestelde document in te schrijven bij het Kadaster. Dit wordt recht van overpad door vestiging genoemd.

Huurcontract

Wanneer u huurder bent en gebruik moet maken van de grond van uw buren, kunt u controleren of het recht van overpad is opgenomen in uw huurcontract. Wanneer dit recht (nog) niet is opgenomen in uw huurcontract, kunt u uw verhuurder verzoeken om dit recht op te laten nemen in het huurcontract. Hiervoor is wel een vastgelegde onderlinge afspraak met uw buren nodig óf een vastlegging door de notaris.

Erfdienstbaarhedenonderzoek

In sommige gevallen weet u misschien niet of u het recht van overpad heeft of is er een conflict met uw buren hierover. In deze gevallen kunt u een erfdienstbaarhedenonderzoek laten uitvoeren door het Kadaster. Maar voordat u dit doet, kunt u eerst zelf de gegevens van uw grond en de grond van uw buren bij het Kadaster opvragen. Door dit op te vragen, kunt er misschien al achter komen of u recht van overpad hebt. Dit kost minder geld dan het laten uitvoeren van een erfdienstbaarhedenonderzoek.

Onderhoud

Wanneer u gebruik maakt van de grond van uw buren om bij uw eigen woning te komen, kunnen uw buren eisen dat u het pad netjes onderhoudt. Ook mag u er zelf voor kiezen om het pad te verbeteren, door het bijvoorbeeld te bestraten. Dit dient u wel op uw eigen kosten te doen en hiervoor kunt u niet eisen dat uw buren mee moeten betalen.

Verjaring

U woont al een aantal jaar in dezelfde woning en wil gebruik (blijven) maken van het recht van overpad. Mogelijk hebt u hier recht op door verjaring. In het geval van een huurwoning kunt u geen recht van overpad door verjaring hebben, wanneer u een koopwoning bezit mogelijk wel. U hebt recht van overpad wanneer u het pad al die jaren al gebruikt hebt alsof u recht van overpad hebt, wanneer u al minimaal 10 jaar te goeder trouw bent en wanneer u de grond al meer dan 20 jaar gebruikt. In deze gevallen hebt u recht van overpad, terwijl dat voorheen niet officieel was.

Conclusie

U hebt een nieuwe woning gekocht of gehuurd; u moet over de grond van uw buren om bij uw woning te komen en wil weten of u recht van overpad hebt. In dit geval hangt uw recht van overpad af van een aantal factoren; kunt u op een andere manier bij uw woning komen, is het recht opgenomen in het huurcontract, is het recht opgenomen door een notaris, is het recht onderling afgesproken of had de vorige eigenaar dit recht al? Als op één van deze vragen het antwoord ‘ja’ is, dan hebt u recht van overpad.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief