Asbest verwijderen: hoe doe je dat?

Hoe verwijder je asbest?

U heeft misschien recent een klushuis gekocht en u weet niet zeker of er asbest is gebruikt tijdens de bouw van de woning. U wilt dan waarschijnlijk weten hoe u asbest kan herkennen en wat ermee moet gebeuren. In dit artikel leggen wij uitgebreid uit wat asbest is, waarom het verwijderd moet worden, hoe je het kunt herkennen en hoeveel het kost om het te laten verwijderen.

Wat is asbest en waarom moet je het verwijderen?

Asbest is een verzamelnaam voor 6 verschillende mineralen met een specifiek vezelstructuur. Voordat het bekend was dat het slecht is voor je gezondheid werd het overal in de bouw gebruikt. Asbest heeft een aantal goede eigenschappen want het is sterk, kan goed tegen hoge temperaturen en was destijds goedkoop.

Asbest moet je verwijderen van uw woning omdat de het inademen van de losse vezels is slecht voor je gezondheid. Als u op langer termijn asbest inademt vergroot u de kans op bepaalde vormen van kanker. Het gevaar is dat als je jaren lang asbest kan inademen zonder problemen maar over de loop van tijd kunnen er problemen ontwikkelen.

De Nederlands overheid heeft al jaren terug gezien dat asbest een probleem is en heeft het gebruik van asbest in 1993 verboden. In Nederland was asbest vooral gebruikt als isolatiemateriaal, maar ook in textiel, brandwerende platen en als onderlaag van vloerbedekking.

Moet je verplicht asbest verwijderen?

Lange tijd was het niet verplicht om asbest te verwijderen maar in 2005 kwam daar een eind aan door de Asbestverwijderiingsbesluit 2005. Het doel hiervan was om het afbreken van gebouwen of objecten waar asbest in zat. In 2012 is het makkelijker gemaakt voor gebouw eigenaren om asbest te laten verwijderen.

In 2005 had de overheid besloten dat vanaf 2024 er geen asbesthoudende materialen meer in woningen, bedrijfspanden en andere gebouwen/objecten mochten zitten. Dit betekent dat het vanaf 2024 verplicht is om asbest te verwijderen als je een woning gaat verbouwen.

Hoe herken je asbest?

Asbest herkennen is vrij lastig en zonder lab test kan je niet helemaal 100% zeker zijn of er wel of niet asbest is gebruikt. Wel zijn er een aantal manieren om asbest te herkennen. Het asbest dat in Nederland is gebruikt is wit, blauw of bruin. Verder kan asbest bijna overal zitten, van cementvloeren tot aan het dak. Als u asbest herkent in of rondom uw woning is het een slim idee om een asbestinventarisatie te laten doen. Dan komen er onderzoekers lang die door heel uw huis gaan om alle plekken te vinden waar asbest zich bevindt.

Kan je asbest zelf verwijderen?

Kleine hoeveelheden asbest mag je wel zelf verwijderen. Dit kan dan bijvoorbeeld het tapijt zijn. Maar als de asbest veel groter is moet een gecertificeerd bedrijf de asbest komen verwijderen. Deze professionals weten goed hoe ze veilig om moeten gaan met asbest en zorgen ervoor dat er niets overblijft.

Hoeveel kost het om asbest te verwijderen?

Asbest laten verwijderen kan vrij duur zijn het zou zo maar kunnen dat u €25 euro per vierkante meter betaalt. Dus wij raden aan om naar een paar verschillende bedrijven te gaan om te zien welke het beste bij u past. Afhankelijk van het pand valt de prijs per vierkante meter tussen de €10-€25.

Hoe kan je asbest afvoeren?

Nu het asbest uit uw huis is moet het natuurlijk afgevoerd worden. Afhankelijk van de gemeente kan dit gratis zijn maar bij de meeste gemeente ligt de prijs tussen de €0 en €25 per 100 kilo asbest. Vaak als je een bedrijf inschakelt om de asbest te verwijderen zullen ze het ook afvoeren, dus spreek dit van tevoren goed af.

Conclusie

Ontdekken dat er asbest in je huis zit geeft geen goed gevoel. Maar door het te verwijderen voorkomt u gezondheidsklachten in de toekomst en weet u zeker dat u in een schoon huis woont. Door het direct te verwijderen tijdens een verbouwing voorkomt u onnodige ellende in de toekomst.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen of wilt u uw huis verkopen? Bel dan naar 085 00 44 210 of stuur een e-mail naar  info@zoonsvastgoed.nl. U kunt nu ook nu een gratis bod aanvragen.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief