Wat zijn aftrekbare kosten?

De aftrekbare kosten van een eigen woning die het meest wordt gebruikt is de hypotheekrenteaftrek. Van uw hypotheekverstrekker moet u een jaarlijkse opgave krijgen. Wat hier opstaat is het totale bedrag wat u heeft betaald aan hypotheekrente van het jaar daarvoor. Vaak mag u het percentage van het bedrag aftrekken van het bruto-inkomen in de belastingaangifte. Het is belangrijk om te weten dat de aankoop, verbouwing of onderhoud van een eigen woning. Wat u ook kan doen is het bedrag maandelijks ontvangen alleen moet u daar wel een voorlopige aanslag voor aanvragen.

Heeft u na 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten die niet meer dan 30 jaar annuïtair of lineair volledig aflost? Dan heeft u 30 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek vanaf de ingangsdatum. Als de hypotheek is verhoogd, dan geldt de 30 jaar renteaftrek op het nieuwe hypotheekdeel.

Aflossingsvrije hypotheek ingangsdatum

Het kan zo zijn dat u uw woning heeft gekocht voor 2013 dan mag de rente ook worden afgetrokken met een aflossingsvrije hypotheek vanaf ingangsdatum. De belastingdienst start vanaf 2001 voor hypotheken die voor die tijden werden afgesloten.

Aftrekposten verduurzaming of investering

Heeft u afgelopen jaar verbouwd of geïnvesteerd in de verduurzaming? Dan mag u de kosten niet aftrekken, maar wel op de rente van een lening wel. Dit geldt hetzelfde wanneer de hypotheek is verhoogd en de verbouwing binnen zes maanden na de verhoging is afgerond. Als het geleende geld in een, zo genoemde bouwpot zit, dan heeft u twee jaar om te verbouwen. U kunt dus de rente tijdens de periode aftrekken.

Aftrekposten nieuw huis

Heeft u een nieuw huis gekocht, dit zijn uw aftrekposten:

Heeft u in 2022 een woning gekocht? Heef u verschillende aftrekposten die u kunt invullen op de belastingaangifte formulier. Zoals:

 • Kosten voor het hypotheekadvies en de bemiddeling
 • Notariskosten voor de hypotheekakte (inclusief kadastrale kosten). Let op: de kosten voor de leveringsakte zijn niet aftrekbaar
 • Taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek
 • Bouwkundig rapport voor het verkrijgen van de hypotheek
 • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
 • Afsluiten van een verbouwingslening of -depot
 • Bereidstellingsprovisie (wanneer een offerte moet worden verlengd)

Aftrekposten: dubbele hypotheekrenteaftrek

Heeft u in 2022 door verhuizing of verbouwing twee huizen? Dan kan u gebruik maken van een verhuisregeling, wat als gevolg heeft dat u hypotheekrente aftrekbaar is van beide woningen. Dit geldt voor maximaal drie jaar na de aankoop van de nieuwe woning.

Gescheiden en eigenwoning aftrekbaar

Het kan zijn dat u gescheiden bent en heeft samen met uw ex-partner een woning. Er zijn oneindige situaties waarin je wel, geen of deels eigenaar bent van het huis en daar eventuele aftrekbare kosten kan vinden. Elke scheiding is anders, daarom raden wij aan om u te adviseren. U kunt naar een hypotheekadviseurs gaan voor deze kwesties.

Stel u betaalt mee aan de hypotheek, maar misschien niet meer in het huis woont, dan is hypotheekrente waarbij de voorwaarden nog twee jaar aftrekbaar is. Was u getrouwd in gemeenschap van goederen, is het erg simpel, dan is alles door de helft. De renteaftrek, het eigenforfait, et cetera. Echter is elke kwestie anders dus kunt u het beste gebruik maken van een expert.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


  ✓ U zit nergens aan vast
  ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
  ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief