De ultieme gids voor het begrijpen van afsluitkosten van een hypotheek

Wanneer u bezig bent met de (mogelijke) aankoop van een woning, dan is dit vaak een leuke en spannende ervaring. Deze ervaring brengt veel nieuwe dingen met zich mee, waaronder bepaalde kosten waar u nooit eerder van hebt gehoord. Hieronder vallen bijvoorbeeld de afsluitkosten van een hypotheek. Vaak worden deze kosten over het hoofd gezien of onderschat, echter kunnen deze kosten zeer snel oplopen. Om deze reden is het van belang dat u begrijpt waaruit afsluitkosten bestaan én hoe u deze kosten kunt verlagen. Tijdens deze gids leggen wij u alles uit over de verschillende soorten afsluitkosten, waarom u deze kosten moet betalen, en hoe u deze kosten zelf kunt verlagen.

Wat zijn de afsluitkosten van een hypotheek?

De afsluitkosten van een hypotheek zijn de kosten die u aan de hypotheekverstrekker moet betalen om een hypotheek af te kunnen sluiten. Deze kosten bestaan uit vergoedingen die aan derden moeten worden betaald en de kosten die moeten worden betaald aan de hypotheekverstrekker. De vergoedingen aan derden bestaan bijvoorbeeld uit taxatiekosten, een titelverzekering en juridische kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning. Deze afsluitkosten bij elkaar bedragen gemiddeld 2 á 5% van de aankoopprijs van een woning.

Waarom betaalt u afsluitkosten?

De afsluitkosten van een hypotheek zijn een noodzakelijk onderdeel bij de aankoop van een woning. Afsluitkosten bestaan uit de kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek en zorgen ervoor dat alle betrokken partijen worden beschermd. Zo beschermt bijvoorbeeld de titelverzekering u en uw hypotheekverstrekker in geval van retentierechten of geschillen rondom het eigendom van de woning. De taxatiekosten zijn verantwoordelijk voor het taxatierapport. Dit rapport bevat alle informatie over de waarde van de woning en zorgt er onder andere voor dat u niet te veel betaald voor uw toekomstige woning.

Verschillende soorten afsluitkosten

  • Kosten hypotheekverstrekker

De kosten die komen kijken bij de hypotheekverstrekker worden ook wel kredietgeverkosten genoemd. Deze kosten bestaan voornamelijk uit kortingspunten en aanvraagkosten. Kortingspunten zijn een manier om uw rentevoet te verlagen, hiervoor betaalt u vooraf een bedrag aan uw hypotheekverstrekker. Dit bedrag dekt alvast een gedeelte van de rente die u later zult moeten betalen aan uw hypotheekverstrekker. De aanvraagkosten bestaan uit kosten zoals hypotheekadvies- en bemiddeling en de (administratieve) kosten die komen kijken bij de aanvraag van uw hypotheek.

  • Vergoedingen aan derden

De vergoedingen die aan derden moeten worden betaald, zijn de kosten die u van dienstverleners hebt. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan de kosten van een taxatierapport, titelverzekering en de kosten voor een huisinspectie. Deze kosten verschillen erg per dienstverlener en kunnen ook per locatie verschillen.

  • Vooruitbetaalde posten

Vooruitbetaalde posten zijn kosten die eigenlijk niet onder de afsluitkosten vallen, maar wel handig zijn om rekening mee te houden. Onder de vooruitbetaalde posten vallen bijvoorbeeld de onroerendgoedbelasting en de verzekeringen die u als huiseigenaar dient af te sluiten. Het is handig om hier rekening mee te houden bij de aankoop van uw toekomstige woning!

Kosten verlagen

Nu u al meer weet over de afsluitkosten en waarom deze noodzakelijk zijn denkt u misschien of het allemaal wel echt zo noodzakelijk is in uw geval. In dat geval kunnen wij u zeggen dat dat niet altijd het geval is. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen huisinspectie uit te laten voeren als u er zeker van bent dat de woning in goede staat verkeert. Maar zo kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om geen rente vooruit te betalen. Op deze manier heeft u voor een groot deel zelf in de hand hoe hoog uw afsluitkosten zullen zijn.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief