Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je geen rente hoeft te betalen tot de vooraf bepaalde einddatum. Dit betekent dat je de gehele lening in een keer moet afbetalen. Dit betekent dat uw hypotheekschulden hetzelfde blijft tot het einde van de looptijd en u alleen de rente er maandelijks over hoeft te betalen. Vaak is het wel mogelijk om tussentijds wat af te lossen.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Het is eigenlijk vrij duidelijk, je hoeft niet tijdens de looptijd van de hypotheek af te lossen. Wanneer je aan het einde van de looptijd zit is het vaak mogelijk om de hypotheek te verlengen of oversluiten. Om in aanmerking te komen voor een aflossingsvrije hypotheek wordt er vooral gekeken naar uw inkomen en de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Lagere maandlasten: Het grootste voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is natuurlijk dat uw maandlasten een heel stuk lager liggen dan bij andere hypotheken.

Ook is er vaak meer flexibiliteit bij het aflossen want vaak is het al mogelijk om eerder af te lossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het dan mogelijk om jaarlijks minstens 10% af te lossen boetevrij.

Meer besteedbaar inkomen: omdat je alleen maar rente hoeft te betalen houdt u aan het einde van de maand meer geld over om bijvoorbeeld ergens te investeren.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek kent wel enige nadelen. U heeft geen rente op hypotheekrente aftrek tenzij  u onder overgangsrecht valt en een hypotheek had voor 2013.

Het is natuurlijk fijn dat u maandelijks niets hoeft af te betalen maar als u niets tussendoor heeft afgelost moet u alles in een keer aflossen aan het einde van de looptijd.

Vaak is de rente van een aflossingsvrije hypotheek ook hoger dan andere vormen van hypotheek. Dit betekent dat u over het geleende bedrag meer rente heeft moeten betalen aan het einde van de looptijd vergeleken met andere hypotheek vormen.

Wanneer moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek is aan het einde van de looptijd en dan moet het volledige bedrag afbetaald zijn. Dit betekent dat u het gehele bedrag in een keer moet betalen. Vaak is het wel mogelijk om tussendoor af te lossen. Vaak kunt u dan tenminste 10%-20% boetevrij aflossen, dit is wel afhankelijk van uw hypotheekverstrekker. Aan het einde van de rentevaste periode mag je onbeperkt aflossen.

Mag ik mijn aflossingsvrije hypotheek verlengen?

U wilt uw aflossingsvrije hypotheek verlengen of u denkt dat u deze niet volledig kan afbetalen aan het einde van de looptijd? Dan is het mogelijk om deze te verlengen, ga voor de einddatum in gesprek met uw bank om te zien wat er mogelijk is. Vaak moet u dan kunnen bewijzen dat u de verlengde hypotheek kunt betalen. Als binnen de verlengde periode met pensioen gaat wordt hier rekening mee gehouden.

Hoeveel mag mijn aflossingsvrije hypotheek zijn?

In tegenstelling tot andere hypotheekvormen mag de aflossingsvrije hypotheek niet meer zijn dan 50% van de woningwaarde. Dit betekent dat u zelf de andere helft van dat bedrag moet betalen met uw eigen geld of een annuïteiten hypotheek of lineaire hypotheek afsluiten voor het resterende bedrag.

Mag ik mijn aflossingsvrije hypotheek eerder aflossen?

Aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek is mogelijk maar meestal kan dit pas na de rentevaste periode. Het bedrag dat u dan jaarlijks boetevrij kan aflossen is ligt dan meestal tussen de 10%-20%.

Heb ik recht op hypotheekrente aftrek met een aflossingsvrije hypotheek?

Helaas is het sinds 2013 niet meer mogelijk om hypotheekrente aftrek te krijgen op uw aflossingsvrije hypotheek. Als u een aflossingsvrije hypotheek had afgesloten voor 2013 en ton al hypotheekrente aftrek ontving heeft u hier nog steeds recht op.

Rick Schoonderwoerd

Rick Schoonderwoerd

Vastgoed adviseur

Mijn naam is Rick Schoonderwoerd en betrokken bij de aan- en verkoop van zowel leegstaand of verhuurd vastgoed. Mijn expertise is vastgoed met achterstallig onderhoud.

Ik ben erkend lid van VBO makelaars.

 

Koopakte huis
VBO-makelaar-lidmaatschap
Flexibele verkoopvoorwaarden.
Achteraf geen problemen. Verborgen gebreken nemen wij voor ons risico.
Geen onzekerheid en verkoop risico's. Direct verkocht.
Geen bezichtigingen of foto's op het internet.
Voor verkoop van alle soorten vastgoed. Naast woningen ook bedrijfspanden, beleggingspanden en ander soort vastgoed.

Vraag direct een vrijblijvend bod aan!


    ✓ U zit nergens aan vast
    ✓ Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om
    ✓ U ontvangt geen nieuwsbrief